1.500 iş etkilendi: Geleneksel Esprit markası iflas etti

RAM

New member

Geleneksel Esprit markasının iflas başvurusunun ardından yeni bir başlangıç için umut oluştu. Ancak eski bir denetim kurulu üyesi artık işin devam etme ihtimalini azaltıyor.

Moda markası Esprit'in şubeleri onlarca yıldır Alman şehir merkezlerinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Son yıllarda uluslararası giyim grubunun üst kademelerinde yaşanan çok sayıda değişikliğin ardından çalışanlar artık belirsiz bir gelecekle karşı karşıya görünüyor. Esprit Çarşamba günü Avrupa'daki işletmesi için iflas başvurusunda bulunmak zorunda kaldı (t-online'ın haberine göre).

Ticari faaliyetler bir sonraki duyuruya kadar devam edecektir. Şirketin Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, Almanya'da etkilenen yaklaşık 1.500 çalışan bilgilendirildi. Peki işleri güvende mi?

Moda grubuna göre iflasa iş dünyasında yeni bir başlangıç eşlik edecek. Şirket, amacının büyük ölçüde Almanya'dan yönetilen Avrupa işini geleceğe uygun hale getirmek olduğunu söyledi. İlgilenen bir finansal yatırımcıyla görüşmeler zaten yapıldı. Avrupa'ya yönelik marka haklarının edinilmesine ilişkin müzakereler bu nedenle ileri aşamadadır.

Ancak grubun eski bir yönetim kurulu üyesi geleceğe yönelik umutları pek parlak görmüyor. 2021-2024 yılları arasında Esprit'in yönetim kurulunda ve denetim kurulunda yer alan Wolfgang Schlangmann, artık şubeleri sürdürmeye inanmıyor. Artık iflas etmiş moda şirketi için herhangi bir umut görmüyor.

Deneyimli yönetici “Rheinische Post”a yaptığı açıklamada, Schlangmann'a göre, Esprit'in ana işi olan Almanya'daki 57 mağazasının “yıllardır yüksek oranda zarar ettiğini” söyledi. Eski yönetim kurulu üyesi, “Bence Almanya'daki tüm Esprit şubelerinin kapanması gerekecek” dedi.

Yeni yatırımcı şube işine sadık kalacak mı?

Schlangmann, San Francisco'da kurulan ancak şu anda merkezi Hong Kong'da bulunan giyim sağlayıcısına 2020 yılında katıldı. Mart 2024'te Esprit'teki İcra Direktörlüğü görevinden istifa ederek şirketten ayrıldı.

Duyuruya göre önceki genel müdür Man Yi Yip şirketten ayrılacak. Avukatlar Christian Gerloff ve Christian Stoffler moda grubunun yönetimini devralacak ve yeniden yapılandıracak. Gerloff, Esprit'in “bir süredir” düşen satışlardan sıkıntı çektiğini söyledi. Avrupa iş dünyasının önemli bir kısmı iflastan etkilendi. Belçika ve İsviçre'deki Esprit yan kuruluşları Mart 2024'te iflas başvurusunda bulunmuştu.

Birkaç Esprit çalışanının “Rheinische Post”a bildirdiği gibi, iki yeniden yapılandırma uzmanı Çarşamba günü yaptıkları iş toplantısında İngiliz yatırım şirketi Alteri Investors'ın yakında Esprit işinin bir kısmını devralacağını duyurdu. Personel toplantısında müzakerelerin “son aşamada” olduğu söylendi.

Esprit: başka bir şerefsiz bölüm

Ancak eski Esprit yönetim kurulu üyesi Schlangmann, Alteri'nin zarar eden şube işini değil, yalnızca şirketin “karlı olan tek kısmını”, yani markanın ürünlerini Galeria veya Peek & gibi diğer perakendeciler bünyesinde satma haklarını devralacağına inanıyor. Cloppenburg.

Bu, bir zamanların popüler moda markasının tarihinde yeni bir utanç verici bölüm olacaktı. Şirket 2020 yılında zaten iflas başvurusunda bulunmuştu ve moda zincirinin Almanya'daki 100 şubesinin yaklaşık yarısını kapatmak zorunda kalmıştı. O dönemde 6.000 çalışanın çoğunluğunun da ayrılması gerekiyordu.

Daha sonra Hong Konglu milyarder Karen Lo, Esprit'e katıldı ve yeniden yapılanma davasını yeniden dünyanın zirvesine taşıyacağına söz verdi. Ancak o zamanlar bile, “Manager Magazin” ticaret dergisi “şüpheli araçlara” sahip “riskli bir plan” hakkında yazıyordu. Dört yıl sonra bu korkuların gerçek olduğu görülüyor.