1970 lerde lise kaç yıl ?

Sude

New member
1970'lerde Lise Eğitimi: Toplumsal ve Eğitimsel Perspektifler

1970’li yıllar, eğitimde ve toplumsal yapıda önemli değişimlerin yaşandığı, aynı zamanda da bazı alışkanlıkların kök salmaya başladığı bir dönemdi. Bu yazıda, 1970’lerde lise eğitiminin nasıl şekillendiğini, dönemin eğitim sistemindeki özelliklerini ve o dönemde lise öğrencisi olmanın ne anlama geldiğini derinlemesine inceleyeceğiz. Eğitimdeki toplumsal ve kültürel farklılıkların, erkekler ve kadınlar arasındaki bakış açılarını nasıl etkilediğine de dikkat çekerek bu yazıyı daha kapsamlı hale getireceğiz.

Lise Eğitiminin Yapısı ve Süresi

1970’lerde, özellikle Türkiye'de lise eğitimi genellikle 3 yıl sürüyordu. Bu, bugünkü eğitim sisteminden farklı bir yapıydı. O dönemde ilkokuldan sonra öğrenciler 5. sınıfı bitirir bitirmez liseye geçebiliyor, 3 yıllık bir eğitim sonunda da mezun oluyorlardı. Bu sürecin ardından üniversite sınavına giren öğrenciler, üniversiteye yerleşebilmek için bu sınavı geçmeye çalışıyordu. Ancak o dönemdeki eğitim yapısı, genellikle daha az akademik, daha çok mesleki beceriler kazandırmaya yönelikti.

Bu 3 yıllık lise eğitimi, özellikle iş gücü ihtiyacına yönelik olarak daha kısa sürede daha fazla iş gücü yetiştirmek amacını güdüyordu. Aynı zamanda, 1970'lerde eğitimde daha fazla uygulamalı derslere yer verilmesi ve öğrencilerin belirli mesleki alanlarda yetiştirilmesi yaygın bir uygulamaydı. Ancak, 1980'lerdeki reformlarla birlikte lise süresi genellikle 4 yıla çıkarılmıştır.

Kadınlar ve Erkekler Arasındaki Eğitim Farklılıkları

1970’li yıllarda, erkeklerin ve kadınların eğitimine yönelik bakış açıları, toplumsal rollerin şekillendiği bir dönemin yansımasıydı. Bu yıllarda erkeklerin eğitimi daha çok pratik ve sonuç odaklıydı. Erkeklerin lise eğitiminde başarılı olmaları, iş gücüne katılmaları için önemli bir basamaktı. Aynı dönemde, erkek öğrenciler genellikle mühendislik, tıp, ekonomi gibi daha prestijli alanlara yöneliyordu.

Öte yandan, kadınların eğitim hayatı daha çok sosyal ve duygusal etkilerle şekilleniyordu. Lise çağındaki kız öğrencilerin eğitimine olan bakış, toplumsal cinsiyet normlarına ve ailenin beklentilerine sıkı sıkıya bağlıydı. Birçok aile, kızlarının eğitimini, gelecekteki evlilik ve aile hayatlarına hazırlık olarak görüyordu. Bu nedenle, pek çok kız öğrenci lise eğitimini tamamladıktan sonra erken yaşta evleniyor ya da ailesinin beklentilerine göre bir yol seçiyordu.

Ancak, 1970’lerde kadın hakları mücadelesinin gücünü artırmaya başlaması, kadınların eğitimde daha fazla fırsat eşitliği arayışını da beraberinde getirdi. Kadınlar, o dönemde eğitim hayatını daha sosyal bir bağlamda, toplumsal değişim ve bireysel haklar üzerinden şekillendirme eğilimindeydiler.

Eğitimdeki Toplumsal Yansımalar ve Kültürel Farklılıklar

1970’ler, dünya çapında kültürel, toplumsal ve politik değişimlerin etkisi altında geçen bir dönemdi. Özellikle Batı'da 1960'ların sonunda başlayan sosyal hareketler, 1970'lerde daha da güç kazandı. Kadın hakları, sivil haklar ve işçi hareketleri gibi konular, dönemin gençlerinin gündemini oluşturuyordu. Bu hareketler, gençlerin eğitim anlayışını ve toplumsal bakış açılarını derinden etkiledi. Örneğin, 1970’lerin başlarında ABD’de üniversiteye ve liseye girişte daha fazla eşitlik sağlanması yönünde reformlar yapıldı.

Bunun yanında, 1970’ler boyunca özellikle Türkiye’de, toplumun ekonomik ve politik yapısı da eğitim anlayışını şekillendiren unsurlardan biriydi. O dönemde Türkiye’deki pek çok genç, iş gücüne katılmak ve maddi bağımsızlık kazanmak için lise eğitimi alıyordu. Lise eğitimi, bir tür ekonomik fırsat olarak görülüyordu. Ancak, bu fırsatlar genellikle sosyal sınıf farklarına dayalıydı. Yani, düşük gelirli ailelerin çocukları daha çok teknik ve mesleki eğitim alırken, zengin ailelerin çocukları daha prestijli okullara gitme şansı bulabiliyordu.

Eğitimde Teknolojik Gelişmeler ve Değişim

1970’lerde eğitimde önemli teknolojik değişimler de yaşanmaya başladı. Özellikle Batı’daki okullarda televizyon ve video projeksiyonları gibi eğitim araçlarının kullanımı arttı. Ancak Türkiye’de, bu teknolojilerin kullanımı çok yaygın değildi. Eğitimdeki bu teknolojik dönüşüm, öğretim yöntemlerini ve öğrencilerin öğrenme tarzlarını değiştirmeye başladı. Bu yıllarda ders kitaplarının yanı sıra, öğretmenler ve öğrenciler daha fazla sesli ve görsel materyallerle eğitim almaya başladılar.

Ancak 1970'lerin sonunda bilgisayarların yaygınlaşmaya başlaması, öğrencilerin öğrenme süreçlerinde büyük bir dönüşümü tetikledi. Türkiye'de ise bilgisayarlar daha çok 1980'ler ile birlikte eğitimde yer almaya başladı.

Sonuç ve Tartışma

1970’lerdeki lise eğitimi, toplumun değişen ihtiyaçları ve eğitimdeki toplumsal yapılarla şekillendi. O dönemde, erkekler için daha pratik ve kariyer odaklı, kadınlar için ise sosyal ve aile odaklı bir eğitim anlayışı hakimdi. Fakat bu dönemdeki eğitim anlayışları, 1980’ler ve sonrasında yaşanan eğitim reformlarıyla büyük bir dönüşüm geçirdi. Lise eğitimi süresi uzatıldı, daha akademik bir eğitim anlayışı benimsendi ve kadınların eğitimdeki rolü giderek güçlendi.

Bu yazının sonunda şu soruyu sormak istiyorum: 1970’lerdeki lise eğitim anlayışındaki toplumsal cinsiyet farklarının, bugün bile eğitimde hala etkisi var mı? Erkeklerin ve kadınların eğitimdeki yerleri gerçekten eşit mi? Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?