4500 Metreden Konutun Çatısına Düştü, Hayatta Kaldı! Pekala Bu Nasıl Mümkün Oldu

  • Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
4500 Metreden Konutun Çatısına Düştü, Hayatta Kaldı! Pekala Bu Nasıl Mümkün Oldu
Bir İngiliz askeri, paraşütü büsbütün açılmayınca imkansız üzere gözüken bir biçimde, 4.572 metrelik bir düşüşten sağ kurtuldu. Los Angeles’ın yaklaşık 322 kilometre kuzeybatısındaki Via Cielo sakinleri, boş bir meskenin çatısına çarpan ve çatıda bir delik açarak evin içine sert bir giriş yapan askeri yerde yatarken bulunmasıyla büyük şokla karşılaştılar.

Twitter kullanıcıları tarafınca olayın akabinde yaşananları gösteren manzaralar paylaşıldı.

Savunma Bakanlığı, Evening Standard’a dediğine nazaran, mucizevi bir biçimde, askerin önemli bir faydalanması yoktu ve şu an güzelleşme sürecinde.

Olay, 6 Temmuz‘da Camp Roberts’taki askerlerin HALO (Yüksek İrtifa Alçak Açılım) atlamalarının küme eğitimi yapması daha sonrasında meydana geldi. Bu konuşlandırma tekniği, ekseriyetle tehlikeli düşman bölgelere asker ve teçhizat yerleştirmek için kullanılır ve 12.192 metreye kadar çıkan yüksekliklerden atlamayı içerir, lakin yere ulaşmadan sadece 914 metre kadar alçaldıktan daha sonra paraşütlerin açılmasını içerir. HALO atlamaları, fark edilmeyi önlemek ve düşme bölgelerine süratle ulaşmak için harikadır, fakat kusur yahut ekipman arızaları için pek yanılgı hissesi kabul etmiyor. Bu yüzden de bu teknikler sadece İngiltere’nin Özel Hava Servisi (SAS) ve Özel Tekne Servisi (SBS) üzere son derece uzmanlaşmış üniteler tarafınca kullanılıyor.

Bu eğitimde, ana paraşütü açılmayan paraşütçünün, daha mütevazı olduğu söylenilebilecek 4.572 metreden düştüğü bildiriliyor. Yedek bir paraşütle donatılmış asker, inişi yavaşlatmak için bu yedek paraşütü açtı lakin belirlenen Bırakma Bölgesine ulaşmak için vaktinde açamadı. Bunun yerine, asker süratle düşerek baht yapıtı o sırada ortasında kimsenin olmadığı bir konut binasının çatısına çarptı ve acil servisler tarafınca kurtarıldı. Atascadero Polis Departmanı, olayı 7 Temmuz’daki bir Facebook gönderisinde ayrıntılandırdı.

İmkansız üzere görünse de, 4.572 metreden düşmek, 400 metreden düşmekten çok farklı değil. Ortalama olarak, bir özgür düşüşçünün ölümcül sürate ulaşması yalnızca 12 saniye sürer – 200 km/s üzere yüksek bir sürate – ve bu müddet zarfında yaklaşık 450 metre ilerlemiş olur. Bu noktadan daha sonra özgür düşüşçü, iniş için kendisini yavaşlatmayı amaçlayan paraşütü açmadan evvel dalış boyunca sabit bir suratı korur. Bu niçinle, yüksek irtifalardan düşmelerde hayatta kalmak, bilhassa burada gerçekleşmiş üzere görünen biçimde yarı açık bir paraşütle hafifçeçe yavaşlatıldığında, olasılıklar dahilindedir.

Paraşütsüz en uzun müddet hayatta kalan hür düşüş 26 Ocak 1972’de, 10.000 metre irtifada seyreden bir uçağın bagaj bölmesinde patlayan bir bomba ile uçağın parçalanarak Vesna Vulovic‘i içeride hapsetmesinden daha sonra meydana geldi. 10.160 metreden düştükten daha sonra, gövde bir açıyla yere çarptı ve Vesna bilinçsiz bir biçimde içeride bulundu. Bilim insanları, Vesna’nın düşüşten kurtulmasının sebebini düşük tansiyonunun ve şuurunu kaybetmesinin çarpma anında kalbinin patlamasına mahzur bulunmasına bağlıyor. Dünya Savaşı paraşütçülerinin raporları, askerlerin 6.096 metrenin üstündeki özgür düşüşlerden kurtulduğunu da gösteriyor, lakin bunun az bir olay olduğu kesin.