RAM
New member

Bavyera holdingi BayWa'nın durumu kötü. Büyük borçlar ve öfkeli hissedarlar muhtemelen şirketi işten çıkarmalara zorluyor.
İnşaat malzemeleri perakendecisi Baywa'nın beş milyar avronun üzerinde borcu var. Kâr etmeyen işletmelerin tasarrufları ve satışları artık şirketi krizden çıkarmaya yöneliktir. CEO Marcus Pöllinger, zararın yaşandığı 2023 yılının ardından Salı günü yapılan yıllık genel kurul toplantısında hissedarlara bir “dönüşüm süreci” ve bu yıl önemli ölçüde daha iyi bir sonuç sözü verdi. Pöllinger, “Gelecekte her birim kendi başına kârlı olmalı” dedi. . Hissedarlar, hem hissedar birliklerinden hem de bireysel hissedarlardan şirketin gelişimini sert bir şekilde eleştirdiler.
Kooperatif hareketinden ortaya çıkan Münih merkezli holding, 2023'te zarar açıkladı. Bu yılın ilk çeyreğinde şirket, 108 milyon euro net zararla kırmızının derinlerinde kaldı. Satışlar, 2023'ün ilk çeyreğine göre yüzde 17 azalarak 5,2 milyar avronun biraz altına geriledi. Baywa için ilk çeyrek geleneksel olarak zayıf geçiyor ancak son yıllarda yılın başında herhangi bir kayıp yaşanmamıştı. Şirket ayrıca 2023 yılı için de temettü ödemeyecek; hissedarlar toplantısı Baywa yönetiminin bu teklifini onayladı.
Pöllinger, yıl ortasından itibaren iyiye doğru bir dönüş beklenmediğini belirterek, “Buna göre yılın ilk yarısı henüz arzu edilen yükselişi temsil edemiyor” dedi. Grup, uluslararası bir tarım tüccarı, aynı zamanda yeşil enerji tesisleri için proje geliştiricisi ve inşaat işinde bir tüccar ve hizmet sağlayıcısıdır.
Baywa'nın borcu son yıllarda önemli ölçüde arttı. İlk çeyreğin sonunda kısa ve uzun vadeli kredilerin toplamı 5,6 milyar Euro'ya ulaştı. Ayrıca ilk çeyrekte personel anlaşmazlıkları yaşandı ve bu durum Denetim Kurulu Başkanı Klaus Josef Lutz'un istifasına yol açtı.
Yönetim kurulu artık diğer şeylerin yanı sıra güneş enerjisi ticareti işini de satmak istiyor. Bu zaten 2023 için planlanmıştı ancak yönetim kurulu istenen fiyatı ödemeye istekli bir alıcı bulamadı. Çiftçilere yönelik dijital teknoloji işi zaten satıldı. CEO Pöllinger ayrıca “toplumsal olarak kabul edilebilir bir şekilde” işten çıkarmaları da istiyor. Bir ölçek belirtmedi. İnşaat işinde Baywa'nın yönetimi kısa süreli çalışmayı düşünüyor.
Küçük Hissedarları Koruma Derneği (SDK), “mali borç dağı” ve “yönetim felaketi” de dahil olmak üzere “ciddi bir kurumsal krizi” kınadı. SdK yönetim kurulu üyesi Paul Petzelberger, Baywa denetim kurulunu Lutz'a ödenen 6,7 milyon avroluk kıdem tazminatını geri almaya çağırdı. Denetleme kuruluna göre bu yasal olarak mümkün değil.
Hissedarlar derneği DSW, Baywa hisselerinin son on iki ayda değerinin neredeyse yarısını kaybetmesi nedeniyle “felaket fiyat gelişiminden” şikayetçi oldu. Ancak hissedar eleştirilerinin ana hedefi mevcut CEO Pöllinger değil, denetim kurulunun başına geçmeden önce grubu 2008'den 2023'e kadar yöneten Lutz'du.