BT kesintisi VW ve Audi’de üretimi felç ediyor

RAM

New member

Bir BT sorunu Volkswagen’i felç etti. Şirketin arabaları şu anda Almanya’da üretilmiyor.

Çarşamba günü bir ağ kesintisi Volkswagen Grubunun altyapısını felç etti. Üretim de bundan etkileniyor. Bir sözcü, Almanya’daki dört araç üretim tesisinin tamamında (Wolfsburg, Emden, Osnabrück ve Zwickau) üretimin Çarşamba öğleden sonradan bu yana durduğunu doğruladı. Şu anda Wolfsburg genel merkezindeki ofislerde de hiçbir şey olmuyor. Bunu ilk kez “Handelsblatt” haber yaptı.

Ağ kesintisi saat 12.30 sıralarında meydana geldi, nedeni henüz bilinmiyor. Sözcü t-online’a, mevcut analizlere göre şirketin dışarıdan bir saldırı olduğunu varsaymadığını söyledi. “Sorunun çözümü için yoğun çaba harcıyoruz” Kriz ekibi toplandı.

Sözcü, “Wolfsburg lokasyonunda ağ bileşenlerinde BT arızası olduğunu doğrulayabiliriz” dedi. Kassel, Braunschweig ve Salzgitter’deki bileşen fabrikaları da etkilendi.

Kesintilerden Audi de etkilendi

Bir Audi sözcüsünün akşam dpa tarafından sorulması üzerine söylediği gibi, VW yan kuruluşu Audi de BT kesintisinden etkileniyor. Durumun ne ölçüde olduğu hala araştırılıyor. “Bild”, Stuttgart’taki otomobil üreticisi Porsche’nin de etkilendiğini bildirdi.

Şirket sözcüsü başlangıçta yurtdışındaki etkisi hakkında bir şey söyleyemedi. Şu anda dışarıdan bir saldırı gibi görünmüyor, akşam saatlerinde söylendi. Sorunun ne zaman çözüleceğini ve üretimin yeniden başlayacağını tahmin etmek henüz mümkün değil. “Handelsblatt” daha önce BT kesintisini bildirmişti.

Şirketin ağlarından sorumlu bir BT hizmet sağlayıcısına göre bu, küresel bir kesintidir. “Üretim hatları bu öğleden sonra her yerde, dünyanın her yerinde durdu. Audi ve VW etkilendi” dedi Çarşamba akşamı dpa’ya. “Çok büyük bir sorunumuz var.”

Arıza mı yoksa hacker saldırısı mı?

Kesintinin ne kadar süreceğini tam olarak söylemek mümkün değil. VW’deki BT uzmanı ve Audi’nin harici ağ servis sağlayıcısı, kesintinin BT’yi en azından Perşembe gününe kadar meşgul edeceğini varsayıyor. Bunun nasıl ortaya çıktığını kimse söyleyemez. Arızadan hacker saldırısına kadar her şey mümkündür.

Ağustos ayının sonunda VW’nin rakibi Toyota tam bir başarısızlıktan etkilendi. Japon otomobil devinde yaşanan teknik sorunlar, Japonya’da yaklaşık bir gün boyunca üretimin tamamen durmasına yol açtı. Bunun sorumlusu parça siparişi yönetim sistemindeki bir hataydı. Daha sonra sebebinin sunuculardaki yetersiz depolama alanı olduğu söylendi. Olayın siber saldırı olmadığı vurgulandı.

Toyota, yerli tedarikçisi Kojima Industries’in siber saldırı nedeniyle sistem arızasına uğramasının ardından geçen Mart ayında tüm fabrikalarını kapatmak zorunda kalmıştı. Toyota’nın 14 fabrikasındaki 28 üretim hattının tamamı da etkilendi ve yaklaşık 13.000 aracın üretimi etkilendi. Grup ayrıca, Toyota’nın merkezi Nagoya limanındaki bir bilgisayar sistemine yapılan siber saldırının liman hizmetlerini iki gün boyunca kesintiye uğratmasının ardından Temmuz ayında faaliyetlerinin bir kısmını geçici olarak durdurmak zorunda kaldı.