RAM
New member

Tanınmış bir oyuncu olarak seninle ilgileniliyor, değil mi? Tina Ruland mali kısıtlamalar ve 50 yaş üstü kadınların görünmezliği üzerine.
Çoğu Alman muhtemelen Tina Ruland’ı “Manta, Manta” filmindeki kuaför “Uschi” olarak tanıyordur. Atılımını 1991’de gerçekleştirdi ve bunu yakın zamanda ikinci bölüm takip etti. Aradaki 30 yılda aralarında “Tatort” ve “Das Traumschiff” gibi klasiklerin de bulunduğu onlarca televizyon filmi daha çekti. Bundan iyi bir yaşam kazanabilmelisin, yoksa değil mi?
56 yaşındaki kadınla belli bir yaştan sonra tekliflerin kalitesinin düşüp düşmediğini, bekar bir anne olarak kendisine yeterince değer verildiğini hissedip hissetmediğini ve neden giderek görünmez hale geldiğini düşündüğünü konuştuk.
t-online: Ruland Hanım, iş tanınmış oyunculara gelince, pek çok kişi onların birkaç filmle karar verdiklerini sanıyor. Kaç yıldır ayaklarınızı dik tutabiliyorsunuz?
Tina Ruland: Hala o zamanı bekliyorum. Yurt dışından, özellikle ABD’den aktörler için bu doğru olabilir. Orada sadece birkaç başarılı filmle çalışma hayatınızın geri kalanına rahat bir şekilde başlayabilirsiniz. Burada, Almanya’da, üzerinden 30 yılı aşkın süre geçmesine rağmen hala bazı şeyleri halletmedim. Yine de, tek ebeveyn olarak diğer annelere kıyasla çok daha iyi durumdayım; çocuklarıma ayıracak zamanım var, maddi kaygılar varoluşsal değil, mutlu bir hayat sürüyoruz.
Yani iş ve aileyi dengelemede sorun yaşamıyor musun?
İşimin beni çoğu bekar ebeveynden çok daha iyi bir duruma soktuğunun farkındayım. Yine de her zaman tek başına sorumlu olmanın ve her şeyi tek başına yapmak zorunda kalmanın ne demek olduğunu da biliyorum. Çocuklara olduğu kadar kendinize de adaleti sağlayıp sağlayamayacağınız her zaman dengeleyici bir davranıştır.
Doğam gereği her zaman olayların olumlu taraflarını görmeye ve onları en iyi şekilde değerlendirmeye çalışan biri oldum. Bazen bolca mizah ve doğaçlamanın yardımıyla ama aynı zamanda her şeyin her zaman mükemmel olamayacağının ve olması gerektiğinin farkına varılmasıyla.
Bir partnerle bile kadınlar hâlâ çocuk yetiştirme ve evin idaresiyle ilgilenme eğiliminde. Bunun için yeterince değerli olduğunuzu hissediyor musunuz?
Hayır, hiç de değil. Kendi çocuklarına bakmak ve onları büyütmek siyasette değerli bir iş olarak görülmüyor. Kadınların mesleğini icra etmek ve gelir elde etmek amacıyla çocuk bakıcısı çalıştırması halinde bu faaliyet ücretli olup iş olarak kabul edilmektedir. Ancak anneler bakımı kendileri üstlenmek isterlerse bağımlılıklarla veya varlıklarını tehdit eden durumlarla karşı karşıya kalırlar. Çocuklar en değerli varlığımızdır ve onların yanında olmak bir öncelik olmalı ve parasal açıdan da toplum tarafından değer verilmelidir.
Farklı ilişkilerden iki oğulları var. Evli olmadığın için pişman mısın? Bu sonuçta Almanya’da önemli mali avantajları da beraberinde getiriyor.
Evlenmediğim için çok mutluyum. En azından son ilişkimde kaçınılmaz ayrılık benim için mali bir felaket olurdu.
Hayatınızda hiç paranın kısıtlı olduğu zamanlar oldu mu?
Evet. 2018 yılında yaşadığım o çirkin ayrılığın ardından 2019 yılında çocuklarıma zihinsel ve fiziksel olarak destek olabilmek adına ara vermeye karar verdim. Maalesef 2020 yılında Corona nedeniyle neredeyse her şeyin durma noktasına geleceğini kimse bilmiyordu. Sonra biraz endişelendim.
Nasıl mücadele ettin?
Boğayı boynuzlarından tutmaya karar verdim ve orman kampı için yıllık talebi kabul ettim.
Bir aktör olarak geçiminizi sağlamak istiyorsanız bunun gibi TV formatları bir zorunluluk mu?
İşimden iyi para kazanabildiğim zamanlar mutlaka oldu. Şimdi biraz daha zorlaşıyor. Daha mevcut olmanız gerekiyor ve evet, diğer formatları da düşünmelisiniz.