Muhasebe Taassup Ne Demek ?

Esinti

New member
Muhasebe Taassup Ne Demek? – Hesap Kitapta İnanç Meselesi

Selam sevgili forumdaşlar,

Bugün size hayatın matematiksel ama aynı zamanda psikolojik derinliklerine uzanan, kulağa hem ciddi hem de “biraz da kafayı yemelik” gelen bir konudan bahsedeceğim: muhasebe taassup.

Şimdi bu kavramı duyanlar “Abi bu yeni bir vergi mi çıktı?” diye panik yapmasın. Vergi dairesinden değil, insanoğlunun “hesap kitap” ruhundan geliyor bu.

Hani bazı insanlar vardır, 2 TL’nin bile hesabını yaparken gözleri Matrix’teki Neo gibi sayıları görür… İşte bu, bir tür muhasebe taassubudur. Ama bu kavram sadece rakam değil, biraz da zihinsel tutuculuk içerir. Yani olay şu: “Ben bu hesabı böyle yaptım, doğrudur, çünkü başka türlü düşünmek muhasebenin şanına yakışmaz!” tavrı.

---

Erkeklerde Muhasebe Taassup: Stratejik Savaş Planı

Erkekler bu konuda genelde “stratejik” yaklaşır. Bir erkek muhasebe taassubuna kapıldığında, sanki Napolyon savaş planı yapıyor gibi olur:

- Adım 1: Masaya oturulur.

- Adım 2: Excel açılır (Word açan erkeğe muhasebe melekleri darılır).

- Adım 3: Planlar yapılır, tablolar dolar, formüllerle hücreler dans eder.

Ve erkek şöyle der:

> “Bak şimdi, geçen ay ben sana çay söyledim, bu ay sen bana çay söyledin. Demek ki ortalamada 0,5 çay borcun var. Bunu da faizle hesaplarsak…”

Evet, sevgili forumdaşlar, işte muhasebe taassubunun stratejik ve çözüm odaklı erkek versiyonu. Erkekler burada sadece para değil, “prensip” hesabı yapar. Çünkü onlara göre muhasebe, biraz da mantık savaşının kalesidir.

---

Kadınlarda Muhasebe Taassup: Empatiyle Gelen Hesap

Kadınlar ise muhasebe taassubuna girince olay daha insancıl ama bir o kadar da detaylı olur. Onlar için sadece rakam değil, “o rakamın yaşanmışlık hikâyesi” önemlidir.

Mesela:

> “Sen bana geçen ay kahve aldığında, benim moralim çok bozuktu, o kahve bana iyi geldi. Şimdi senin moralin bozuk, ben sana kahve alayım. Ama kahve fiyatları artmış, o yüzden sana bir kek de ısmarlayayım ki denge sağlansın.”

Burada muhasebe taassubu, empatik denge olarak çıkar karşımıza. Kadın için hesap defteri, biraz da duygusal ajandadır.

---

Muhasebe Taassup Türleri – Forum Üslubuyla Katalog

1. Borç Yazmaz, Ama Unutmaz Tip

Bu tip, borcu not almaz ama beynine kazır. Aradan 3 yıl geçer, bir gün kahve içerken “Sen bana 2019 yazında bir ayran almıştın, o zamanlardan beri…” diye başlar.

2. Hesabı Yuvarlama Sevdalısı

9,75 TL’lik borcu “10 olsun ya” diye yuvarlar, ama o 0,25 TL’yi de içinde hissettirir.

3. Faizci Ruh

Sana 50 TL borç vermiştir, ama geri istediğinde “Bak 3 ay oldu, enflasyon da var…” diye ekonomik ders verir.

4. Ebedi Excelciler

Not defteri, telefonun notlar kısmı, hatta buzdolabı magnetleri bile hücre hücre hesapla doludur.

---

Peki, Muhasebe Taassup İlişkilerde Ne Yapar?

Arkadaşlar, itiraf edelim: İlişkilerde muhasebe taassubu biraz tehlikeli bir silah gibidir. Erkek, “mantık ve strateji” modunda, kadın “empati ve denge” modunda hareket edince, ortaya tarihi müzakere toplantıları çıkar.

Senaryo:

- Erkek: “Geçen ay iki kere sinemaya gittik, biri senin seçtiğin filmdi, diğeri benim. Şimdi sıra sende, iki seçim hakkın bitti.”

- Kadın: “Ama senin seçtiğin filmde ben ağladım, o yüzden bu bir seçim hakkı sayılmaz.”

- Erkek: “E o zaman ben de geçen hafta kahve içmek istemedim ama sen ısrar ettin, o da sayılmasın.”

Ve forumdaşlar, işte tam burada muhasebe taassubu, diplomasiye dönüşür.

---

Forumdaşlara Sorular – Hepimiz Biraz Muhasebeciyiz

Şimdi size soruyorum:

- Sizce muhasebe taassubu kötü müdür, yoksa hayatı dengede tutar mı?

- Erkeklerin stratejik, kadınların empatik yaklaşımı gerçekten bir fark yaratıyor mu, yoksa bu sadece bizim uydurduğumuz bir mizah malzemesi mi?

- Aramızda Excel dosyasıyla aşk hayatını yöneten var mı?

---

Sonuç: Hepimizin İçinde Bir Hesap Kitap Canavarı Var

Kabul edelim, ister para, ister zaman, ister “kimin bulaşıkları yıkadığı” olsun… Hepimiz az ya da çok muhasebe taassubuna kapılıyoruz. Erkekler bunu stratejiyle, kadınlar duyguyla yapıyor; ama günün sonunda hepimiz kendi zihinsel defterimize bir şeyler yazıyoruz.

Belki de önemli olan, defterin sayfalarını bazen boş bırakabilmek. Çünkü bazı hesaplar, kahve eşliğinde gülerek kapatılmalı.

Forumdaşlar, şimdi top sizde! Anılarınızı, esprilerinizi, “abi bu tam benim kocam” ya da “bu kesin benim arkadaşım” dediğiniz hikâyelerinizi dökün ortaya. Kim bilir, belki de hepimiz aynı muhasebe defterinin farklı sayfalarında yaşıyoruz.

---

İstersen sana bu yazının içine birkaç tane forum üslubunda cevap gelmiş gibi “kurgusal kullanıcı yorumları” da ekleyebilirim; böylece sanki aktif bir başlıkta sohbet dönüyormuş gibi olur. Bu yazıyı çok daha eğlenceli hale getirir. İster misin?