Şeker: Tek İtalyan tedarik zincirinde yolculuk

Muqe

New member
İtalya’da üretilen şeker pancardan elde ediliyor ve tarladan ülkelere ulaşan çok kısa bir tedarik zincirine sahip. İtalya’da sadece iki şeker fabrikası kaldı: Bu bir direnişin, avangardın ve sürdürülebilirliğin hikayesidir Coprob İtalya Şekerleriİtalya’da şeker üreten tek şirket kaldı.

İtalyan şekerinin rakamları


Şirket aslında yanlış bir isim çünkü Coprob da onlardan biri 4 bini aşkın üretici üyesiyle kooperatifŞeker pancarı ekimi yapan yaklaşık 7 bin çiftliği kapsıyor. “Bu bizim güçlü noktamızdı ve hala da öyledir” diyor Claudio Gallerani, Coprob’un başkanı – İtalya Şekerleri – Kooperatif olmamız, dolayısıyla sahibimizin olmaması, fabrikalarımızın endüstriyel kapasitesine, ürün farklılaştırmasına, sürdürülebilir tarım için sürekli araştırmaya ve ardından iletişime yatırım yapmaya devam etme isteğimiz sayesinde çok zor zamanlardan geçmemize olanak sağladı”.

İLE MinerbioBolognese kırsalında, iki İtalyan şeker fabrikasından birinin bulunduğu bir kasaba (diğeri bir şehir) Pontelongo, Padua eyaletinde ve aynı zamanda Coprob’lu), pancar hasat mevsimi sona eriyor: Ekim ayı sonuna kadar İtalya’nın yedi bölgesinde yetiştirilen tüm pancarlar (ilk İtalyan olan Emilia’ya ek olarak) pancar yetiştirilen bölge (Veneto, Marche, Lombardiya, Friuli, Piedmont ve Toskana) şekere dönüştürülerek çeşitli kanallarda dağıtılmaya hazır hale getirilir. Bunlar, büyük şekerleme şirketleriyle yapılan sözleşmeler sayesinde hacim açısından en önemli kısmı temsil eden sanayiden, pastacılık ve fırıncılık dünyasına, büyük ölçekli dağıtım ve horeca’ya kadar uzanmaktadır.

Tüketim ile potansiyel arasında


Potansiyel çoktur: İtalya’da her yıl yaklaşık 1,7 milyon ton şeker tüketiyoruz Ancak Koprob sadece tatmin etmeyi başarıyor Ulusal gereksinimin %13’ü. Italia Zuccheri’nin pazarlama ve ticaret pazarı müdürü Leandro Cariolo, “Bu, İtalya’nın şekerin %85’inden fazlasını yurt dışından, özellikle de tropik ülkelerden ithal etmesi gerektiği anlamına geliyor” diye altını çiziyor. İtalyan şeker tedarik zincirine sahip olmak, ticari ilişkilerimiz olan Barilla ve Ferrero gibi büyük şirketlere de istikrar sağlıyor.”

İlk organik ve sürdürülebilir tedarik zinciri


Ayrıca çünkü İtalya’da üretilen şekerolan Koprob tek üreticidir, birincisine güvenebilir organik şeker pancarı tedarik zinciri büyük ölçekte, İtalya’nın çeşitli bölgelerinde yaklaşık 1.500 hektar. Ancak 2025 yılına kadar hedef,tüm tedarik zincirinin sürdürülebilir olduğu belgelendi: “Bugün %75 – garanti ediyor Gallerani – 2020’de tüm İtalyan pancar yetiştiriciliğinin sürdürülebilir olması gerektiğine karar verdik ve işe koyulduk”.

Ham şeker kamışı yerine İtalyan alternatifi


Proje şunları geliştirir: İtalyan üretimi önlemek şeker kamışı ithalatında tekel, daha ucuz ve daha kolay temin edilebilir. Bu zorluğun üstesinden gelmek için Coprob 2017’de faaliyete geçti “Nostrano”, ilk ve tek ham pancar şekeri, yani “İtalyanların sıfır km ham şekeri. Birkaç yıl sonra talep çift haneli rakamlara ulaşırken şeker kamışı talebi düşüyor” diye altını çiziyor. Gallerani.

Gelecekte, diye ekliyor başkan, “İtalyan şeker endüstrisinin, yan sektörlerin sürekli gelişimi ve etik açıdan gelişmiş üretim standartlarına yönelik artan hassasiyet ve eğilim ile uyumlu olarak dikkate değer bir şekilde genişlemesini desteklemek istiyoruz. Temel amaç, giderek daha sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmek, erdemli ve çevre dostu uygulamaları benimsemek ve giderek artan bir sistem oluşturmaktır”.