“AB ABD tarifelerinden zarar görecek, Güney Avrupa tepki gösterecek”

Muqe

New member
UBS Global Wealth Management baş ekonomisti Paul Donovan'a göre olumlu bir 2024'ün ardından, jeopolitik belirsizliğe ve Donald Trump'ın ABD başkanı olarak gelişine rağmen 2025 de iyi bir yıldızla başlıyor.

Gelecek yıldan ne beklemeliyiz ve Trump'ın ekonomi politikası bir sorun mu?

“Öncelikle ekonominin temelleri iyi, enflasyon düştü, harcamalar arttı, tüketim güçlü kalıyor, faizler düştü, daha da düşecek. 2025'te işsizliğin düşük kalmasını ve enflasyonun düşmeye devam etmesini, bunun da para maliyetinde daha fazla düşüşe yol açmasını bekliyorum. Başkan seçilen Trump'ın ekonomi politikasına gelince, hepimizin kendimize sorduğu soru, seçim kampanyası sırasında verdiği sözleri uygulayıp uygulaymayacağıdır.”

Fed'in para politikası etkilenebilir mi?

“Fed'in bağımsızlığı söz konusu değil. Powel başkan ve görev süresi 2026'da sona erecek, aynı zamanda merkez bankasındaki 7 pozisyondan birini işgal ediyor ve ben onun ayrılacağını düşünmüyorum. Bir sonraki başkanın mevcut 7 kişi arasından seçilmesi gerekiyor ve Trump'ın ilk döneminde valilik için önerilen 3 adayı reddettiler. Üstelik Trump piyasa trendleri konusunda çok hassas, Fed'i küçümsemek yıkıcı etki yapar, kendi politikalarına daha uygun bir başkan seçeceğini düşünüyorum ama bunu zorlamayacak.”

Tüketim

Rekor fiyatlarla kahve ve kakao içeren lezzetli kahvaltı. Şekeri azaltın yeter

Francesco Manacorda

05 Ocak 2025

Mali teşvikler, petrol, göç ve gümrük vergileri konusunda ne bekliyorsunuz?

“Gelecek dönem başkanı için bu hâlâ son görev süresi, ancak milletvekilleri ve senatörler için bu geçerli değil. Bu yüzden seçim vaatlerinden daha az agresif, uzlaşmalardan oluşan bir ekonomi politikası bekliyorum. Trump'ın müdahale edebileceği 4 alan var. Birincisi maliye politikası, süresi dolan teşviklerin çoğunu tutacağını, dolayısıyla reel ekonomiye etkisi olmayacağını belirtti. Ancak seçimle ilgili verilen tüm sözler tutulamayacak çünkü kongre bütçeyi dengelemek için mücadele edecek. İkinci alan ise enerji maliyetlerini düşürecek olan petrol arzındaki artıştır. Ancak petrol şirketleri madencilik alanında daha fazla yatırım yapma konusunda isteksiz olacak: Petrol endüstrisinin önünde hala 30 yıl var, Trump'ın yalnızca 4 yılı Üçüncü faktör yasadışı göç, Trump'ın vaat ettiği gibi Biden geçen yıl 1,2 milyon insanı evlerine gönderdi. Bu miktarın 10 katına ulaşmak için kampanya yürütürsek, başarılı olacağını düşünmüyorum çünkü Amerikan ordusunun maliyeti var, bunu yapmak zorundayız. açığı azaltmak, örneğin altyapı ve emlak gibi bazı sektörlerde insan gücü sıkıntısı olması durumunda sistemi tıkayan ve enflasyonun yükselmesine neden olan bir huni oluşturma riski var. Son olarak görevler meselesi var…”

Bu durum zaten Çin'den Avrupa'ya kadar dünyanın dört bir yanındaki şirketleri endişelendiriyor…

“Tam olarak iki tür gümrük vergisi politikası var: tek bir ülkeye karşı olanlar ya da seçici gümrük vergileri; Trump'ın Çin'le ilk döneminde uyguladığının aynısı. Bu durumda ilk yıllarda etkisi çok olumsuz ama zamanla azalıyor, bunu Avrupa'da da Rusya'ya uygulanan yaptırımlarla gördük, başlangıçta ithalat şoku oluyor, sonra piyasa alışıyor ve başka hileler buluyor. ABD'ye yapılan tüm ithalatlara ağır bir gümrük vergisi getirilmesi bunun yerine oldukça olumsuz olacaktır çünkü piyasaya herhangi bir kaçış yolu sağlamayacaktır. Bugün ithalat vergileri ABD GSYİH'sinin %12,7'sidir: İthalat vergilerindeki %10'luk bir artış, fiyatlarda %1,25'lik bir artışa, %2,5'lik bir fiyat artışında ise %20'lik bir artışa yol açacaktır ve bu da enflasyona eklenir. Bazı dayanıklı tüketim mallarında ilk etapta tüketim etkilenmeyebilir ancak orta vadede ekonomiye ciddi etkileri olabilir. Ancak şirketlerin zaten ithal mallarla dolu depoları var, reel ekonomiye etkisi yine de gecikmeli olarak görülecek.”

Egemenlik yanlısı Biden, Japonların Amerikan çeliğini ele geçirmesini yasaklıyor. Tokyo: “Anlaşılmaz bir karar”

kaydeden Filippo Santelli

04 Ocak 2025

Tahminleriniz nelerdir ve bunun Avrupa'ya yansımaları nelerdir?

“Tarifelerin seçici olarak artmasını bekliyorum, bunun etkilenen ülkeler ve sektörler üzerindeki kapsamı ve etkisi, doğru tahminlerde bulunmak için henüz çok erken. Trump gümrük vergileriyle Amerikan endüstrisini korumayı hedefleyecek, Avrupa'da otomotiv ve çelik sektörleri mutlaka etkiyi hissedecek. Eğer Trump burbon ve şaraba vergi koymaya karar verirse bu siyasi bir tercih olur, ABD endüstrisinin güçlü bir üretime sahip olmadığı lüks çantalara veya giysilere vergi getirmesini beklemiyorum”.

Avrupa ekonomisine ilişkin öngörüleriniz neler?

“İtalya ve Almanya gibi pek çok eyaletin demografisi sürekli düşüyor, dolayısıyla GSYH'nin düşmesi kaçınılmaz. Ancak birkaç yıldır, ürün satın almak yerine deneyim satın almayı tercih eden tüketici alışkanlıklarında bir değişiklik olduğunu fark ediyoruz. Bu nedenle Almanya ve Kuzey Avrupa, İtalya ve Güney Avrupa ülkelerinden daha fazla acı çekecek: Kuzeyde turizm yok, genel olarak yiyecek, giyecek ve eğlence gibi deneyimler değil, esas olarak mal üretip ihraç ediyorlar. 2025'te Avrupa yeniden büyüyecek, ancak bu Almanya tarafından durdurulacak: işsizlik düşük kalacak, tüketicilerin tasarrufları hâlâ var. Enflasyonun düşmesini ve ECB'nin faiz oranlarını daha da düşürmesini bekliyorum ancak ABD gümrük vergileri ne kadar yüksek olursa AB için durum o kadar kötü olur.”

Euronews'e göre Draghi ve Letta, 2024'ün en etkili Avrupalı liderleri arasında yer alıyor

kaydeden Matteo Pucciarelli

30 Aralık 2024

Peki Çin?

“Çin'de demografi beklenenden daha fazla düşüyor, Pekin verilerine göre Çin eğlence değil mal ihraç ediyor – Çin'den ABD'ye yapılan ihracat ABD'nin Çin'den ithalatından %16 daha fazla – bu nedenle Çin verilerinin sinyal olarak dikkatle değerlendirilmesi gerekiyor küresel talep. Bunu söyledikten sonra, ABD vergilerindeki ciddi artışın önemli etkileri olacaktır, bu nedenle şu ana kadar açıklananlardan daha büyük, önemli bir teşvik politikası bekliyorum. Çin'de iç talep zayıf, tüketiciler gelecekten kaygılı ve korku onları daha fazla tasarruf yapmaya yöneltiyor. Çelişkili bir şekilde, gümrük vergileri güçlü bir teşvik olabilir: Pekin hükümeti ihracatı canlandırmak için hiçbir şey yapamaz, ancak iç tüketimi canlandırmak için çok şey yapabilir, belki de Çin teknolojisini ve arabalarını Amerikan teknolojilerine tercih eden bir duyguyu körükleyebilir.”

Kısacası yeni boykotlar ve milliyetçilik dalgaları bekliyor musunuz?

“Ekonomik milliyetçilik, yalnızca ABD ve Çin'de değil, Avrupa'da da yaygınlaşan, ön yargıların, giderek artan bir duyarlılığın bizi yakınımızda daha fazla mal ve hizmet tüketmeye yönelttiği küresel bir akım. Jeopolitik ve aynı zamanda yapay zekanın yeni teknolojik devrimi nedeniyle belirsiz zamanlarda yaşıyoruz. İnsanlar gelecek kaygısı taşıyor, iş kaygısı yaşıyor ve ister göçmen olsun ister robot olsun bir günah keçisi arıyor. Değişimler giderek daha hızlı olacak, öfke ve milliyetçilik giderek yaygınlaşacak.”

Yapay zeka ekonomiyi ve iş piyasasını nasıl etkileyecek?

“İnternette, hatta yapay zekada ve tüm teknolojilerde olduğu gibi sorun onu nasıl kullanacağımız ve onu uygulayacak yasaların ne olacağıdır. Bazı endüstriler tercih edilecek, bazıları ise zarar görecek. Bugün sadece olumsuz tarafa bakma eğilimindeyiz ve yapay zekanın bir dizi meslek üzerinde yaratabileceği yıkıcı ve yıkıcı etkiden korkuyoruz, bunun kademeli bir süreç olacağına inanıyorum”.