ABD Ulusal İstihbarat Yöneticisi: Asıl terör tehdidi Afganistan’dan gelmiyor

RAM

New member
ABD Ulusal İstihbarat Yöneticisi: Asıl terör tehdidi Afganistan’dan gelmiyor
İstihbarat ve Ulusal Güvenlik Zirvesi’nde konuşan ABD Ulusal İstihbarat Yöneticisi (DNI) Avril Haines, Afganistan’ın memleketler arası terör açısından ABD için en büyük riski teşkil etmediğini söylemiş oldu.


Haines, Somali, Yemen, Suriye ve Irak’tan, bilhassa de IŞİD’den kaynaklanan terör tehditlerinin Afganistan’dan gelebileceklerden daha büyük bir tehlike oluşturduğunu belirtti.


Videokonferans yoluyla yaptığı konuşmada Haines, “IŞİD için baktığımız yer Yemen, Somali, Suriye ve Irak. En büyük tehdidi gördüğümüz yer orası” tabirlerini kullandı.


ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin ‘istihbarat akışını azaltacağını’ kabul eden Haines, istihbarat topluluğunun ‘uzun bir müddetdir bu gerçeğe hazır olduğunu’ söylemiş oldu.


Afganistan’da ABD askerlerine yönelik havalimanı saldırısı da dahil olmak üzere, IŞİD’in Taliban* idaresi altında ‘yeni bir sığınağa kavuşacağı’ istikametindeki kaygılar bir müddetdir dünya kamuoyunun gündeminde.


Haines ayrıyeten, istihbarat topluluğunun Afganistan’daki terör kümelerinin bir daha güçlenmesi durumunda hazırlıklarının da olduğunu belirtti.


* Rusya ve öbür ülkelerde yasaklı olan terör örgütü.