AB’den 5-11 yaş ortası çocuklara Kovid aşısı yapılmasına onay

RAM

New member
AB’den 5-11 yaş ortası çocuklara Kovid aşısı yapılmasına onay
Avrupa İlaç Kurumu (EMA), AB’de 5-11 yaş içindeki çocuklara BioNTech-Pfizer aşısının birinci dozunun yapılmasının önünü açtı. Avrupa Komitesi’nin en son onayı vermesinin akabinde Kovid’e karşı aşılama programının çapı 5-11 yaş içindeki çocukları da kapsayacak biçimde genişletilecek.


EMA açıklamasında, 5-11 yaş ortası küme için bilhassa ağır Kovid geçirme riskini artıran şartlarda aşının faydalarının risklerine fazlaca daha ağır bastığı kararına varıldığı açıklandı.


Açıklamaya göre yetişkin dozunun üçte birini (10 mikrogram) alacak 5-11 yaş ortası kümeye da öbür kümeler üzere 3 hafta ortayla 2 doz uygulanacak.


BioNTech-Pfizer’in Comirnaty ismini verdiği çocuk aşısının birinci dozları 20 Aralık’tan itibaren AB çapında tedarik edilecek.


İki şirkete göre Comirnaty, 5-11 yaş ortası çocuklar üzerinde yapılan klinik deneylerde koronavirüse karşı yüzde 90.7 aktiflik gösterdi.


EMA, mayısta, BioNTech-Pfizer aşısını 12-15 yaş kümesi için onaylamıştı.


İsrail ve ABD’de 5 yaş ve üstü çocuklara, Çin’de 3 yaş üstü çocuklara Kovid aşısı yapılıyor. Türkiye’de 12 yaş üzerindekiler aşı takvimine alınmış durumda.