Almanya’da CDU milletvekili Wanderwitz, AfD partisinin yasaklanmasını istedi

RAM

New member
Almanya’da CDU milletvekili Wanderwitz, AfD partisinin yasaklanmasını istedi
CDU milletvekili Marco Wanderwitz, Alman Haber Ajansı’na (DPA) yaptığı açıklamada, AfD hakkında kapatma davası açılmasının vaktinin geldiğini savundu.


AfD’nin başı ve uzuvlarıyla büsbütün çok sağcı olduğunu söyleyen Wanderwitz, “AfD, bilhassa Saksonya’da o denli radikalleşti ki demokrasi ve özgür demokratik tertip için epey önemli bir tehlike oluşturuyor” değerlendirmesinde bulundu.


AfD’nin kuvvetli olduğu Saksonya eycihazından milletvekili seçilen Wanderwitz’in, Zwönitz kentindeki ofisine bu ayın başında akın yapılmıştı.


Almanya’da bir partinin kapatılması için Federal Meclis (Bundestag), Federal Eyaletler Temsilciler Meclisi (Bundesrat) yahut federal hükümetinin Anayasa Mahkemesi’ne müracaat yapması gerekiyor.


AfD, 26 Eylül 2021’de yapılan genel seçimlerde oyların yüzde 10,3’ünü alarak 83 milletvekili kazanmıştı fakat seçimlerden daha sonra 3 milletvekilinin meclis kümesinden istifa etmesinden dolayı mecliste 80 milletvekili ile temsil ediliyor.


Almanya iç istihbarat servisi Anayasayı Muhafaza Dairesi çok sağcı tavırlarından dolayı AfD’nin bir kısmını izlemeye almış, partinin tümünün takip edilmesi konusunda ise yargı süreci devam ediyor.