Arız etmek ne demek ?

Esinti

New member
Arız Etmek: Herkesin Biraz Farklı Yöntemlerle Yaşadığı Bir Hava Durumu

Bir gün bir baktım, etrafımda herkesin konuştuğu bir kelime var: “Arız etmek.” Hani bazı kelimeler vardır, önce çok sıradan gelir, sonra birdenbire gündeme oturur. İşte bu kelime de onlardan biri. O kadar popüler oldu ki, sanki herkesin dilinde; birinin telefonu arızalandı mı? Arız etmiş. Birinin ilişkisi biraz karıştı mı? Arızaya geçmiş. Peki, ama nedir bu “arız etmek”? Tam anlamıyla ne demek?

Arız Etmek Nedir?

Klasik anlamda "arız etmek", bir şeyin işleyişinin bozulması, düzgün çalışmaması anlamına gelir. Bir cihazın, aracın ya da herhangi bir teknolojik ürünün arızalanması hali sıkça karşılaşılan bir durumu ifade eder. Ancak bu kelime, popüler kültürde ve sokak dilinde daha geniş bir anlam kazanmış durumda. Arız etmek, bazen birinin ruh halini tanımlamak için de kullanılıyor. Kişinin "işlevsellikten" çıkması, her şeyin bir şekilde karmaşıklaşması... Hani bazen olur ya, her şey yolunda gitse de bir şeyler eksik gibi gelir ya, işte o halin adı arızadır.

Daha da yaygınlaşmış haliyle, arız etmek, neyi kastediyor? Bunu hem erkeklerin, hem de kadınların bakış açılarından ele alalım.

Erkekler Arızaya Geçerse: Çözüm Odaklı Bir Mücadele!

Erkeklerin çoğu, arızaya geçtiği zaman hemen çözüm odaklı hareket eder. Bu, işin ciddiyetine göre bazen çok ileri seviyelere taşınabilir. Şöyle bir örnek verelim:

Ahmet, sevgilisiyle çok güzel bir ilişki sürdürmektedir, ama bir gün sevgilisi ona “Beni hiç anlamıyorsun!” diye patlar. Ne yapar Ahmet? Hemen analiz yapmaya başlar. “Beni hiç anlamıyorsun” ne demek olabilir? “Bir şeyler yanlış gitti ama bu neyin nesi?” Hızla çözüm arar, çözüm için elinden geleni yapar. Bir problemin nedenini bulmak için beyin fırtınası yapar, “Tamam, sorun burada. Benim ona karşı duygularım tam ama bu iletişimsizlik meselesi çözüme ulaşmalı” diye düşünür. Bir nevi stratejik bir yaklaşım sergiler. Her şeyin düzen içinde olmasını ister, çünkü ahlaki olarak bir şeyler düzene girmeli değil mi?

Ahmet, bir nevi arızaya geçmiş olsa da, bu süreçten sonra çoğu zaman çözümü bulur ve “Yine hallettim!” demekten geri durmaz. Arızayı tamir etmek, bir mühendislik gibi işliyor.

Kadınlar Arızaya Geçtiğinde: Empati ve İletişim İntikamı!

Diğer tarafta, kadınların "arızaya geçmesi" durumu biraz daha farklı. Kadınlar, arızaya geçtiklerinde daha çok “duygusal bir fırtına” yaşar. Arıza sadece ruh halini değil, ilişkilerindeki derinlikleri de etkiler. Kendi iç dünyalarını toparlamaya çalışırken, karşısındaki kişiye de bir şeyler anlatma gereği duyarlar. “Neden böyle oldu?” sorusuyla başlayıp, “Ben sana hep söyledim!”a kadar uzanan bir yolculuğa çıkabilirler. Ama asıl mesele şudur ki, kadınlar bu süreçte hem kendilerini hem de etraflarındaki kişileri anlamaya çalışırlar. Empati odaklı bir çözüm yolu arayışına girerler.

Farz edelim ki, Ayşe’nin partneri ona sürekli geçiştiriyor. Arıza işte burada başlar! Ayşe, bir yandan “Hani sen bana değer vermiyordun?!” diye söylenirken, diğer yandan “Ama acaba ben mi yanlış anlamışım?” diye de düşünüp bir iç hesaplaşmaya girer. Bir noktada ilişkiyi düzeltmek için bir çözüm bulur, ancak bu süreçte iletişim önemlidir. Kadınlar, yalnızca olayı çözmekle kalmaz, bu çözümü duygusal anlamda kabul edebilmek de isterler.

Özellikle kadınlar için, "arızaya geçmek" sadece bir ruhsal çözülme değil, aynı zamanda etrafındakilerin de duygusal dünyasını keşfetme çabasıdır. Bu, çok daha derin ve geniş bir yolculuktur. Çoğu zaman, "arızalanan" sadece kişi değil, ilişkiler de olabilir.

Herkesin Arızaya Geçme Şekli Farklıdır

Erkeklerin çözüm odaklı, kadınların ise empatik bir yaklaşım sergilemesi, her bireyin yaşadığı arıza türünün farklı olduğunu gösteriyor. Birinin yaşadığı arıza, diğerini anlamak için bir fırsat olabilir. Bu farklı bakış açıları, kişisel gelişimimize katkı sağladığı gibi, aynı zamanda ilişkilerde de büyük farklar yaratır.

Düşünsenize, Ahmet’in çözüm odaklı yaklaşımı ve Ayşe’nin empatiyle yaklaşması bir noktada birleşirse, ne olur? İletişim, gerçekten arızayı onarıcı bir güce sahip olabilir.

Arıza Bazen Gerekli Bir Duraklama Olabilir!

Bazen bir şeyin bozulması, en iyi sonucu elde etmek için gerekli bir süreçtir. Arıza, sadece bir şeyin düzgün çalışmaması değil, aynı zamanda durup derin bir nefes alarak tekrar yoluna koymaya çalışma sürecidir. Bu, belki de hayatta bazen geri adım atmak, bir arıza yaşamak ve sonra çok daha sağlam bir temele oturmak için gereken bir adımdır.

Arıza yaşarken, bazen o anki karmaşa içinde kayboluruz. Ama bir an durup kendimize şunu soralım: Bu "arıza", sonunda bizi daha iyi bir noktaya taşıyacak mı? Çoğu zaman, bu dönemeçleri geçmek, daha güçlü olmamıza sebep olur.

Sonuç: Arızaya Geçmek Herkesin Hakkı!

Arıza demek, illa her şeyin kötüye gitmesi anlamına gelmez. Arıza, bir değişim süreci olabilir. Herkesin arızaya geçiş şekli farklıdır; erkekler daha stratejik ve çözüm odaklıyken, kadınlar daha duygusal ve empatik bir yaklaşım benimseyebilir. Ama en nihayetinde, bu farklı yollar, hepimize bir şeyler öğretir.

Arızaya geçmek, aslında en büyük keşif yolculuğunun başlangıcıdır. Önemli olan, arızadan ders çıkarabilmektir. Peki, siz hiç arızaya geçtiniz mi? Ve sonra bu arızayı nasıl onardınız?