Avustralya Başbakanı Morrison, Macron’la denizaltı muahedesinin iptalini görüşmeyeceğini söylemiş oldu

RAM

New member
Avustralya Başbakanı Morrison, Macron’la denizaltı muahedesinin iptalini görüşmeyeceğini söylemiş oldu
Avustralya Yayın Kurumunda yer alan habere nazaran, Başbakan Morrison, ülkesinin Fransa ile 90 milyar Avustralya doları (yaklaşık 66 milyar ABD doları) fiyatındaki klasik denizaltı filosu inşa etme projesinin iptaliyle ilgili açıklamada bulundu.


Mutabakatın iptaliyle Fransa’nın hayal kırıklığına uğramayacağını düşünmenin saflık olacağını lakin bunu Avustralya’nın ulusal çıkarları için yapması gerektiğini savunan Morrison, ‘‘Avustralya’nın yaptığı, bölgenin barış ve istikrarına katkıda bulunmaktır. Tüm ülkeler kendi çıkarları doğrultusunda kararlar almak zorundadır.’ tabirlerini kullandı.


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Birleşmiş Milletler Genel Şurası’nda görüşme planı bulunmadığını belirten Morrison, ‘‘Şu anda bunun için bir fırsat yok. Bu fırsatın vakit içinde geleceğinden eminim. Lakin şu andaki hayal kırıklığını anlıyorum ve Paris’e dönen Büyükelçileri ile istişareler üzerinde çalışıyorlar ve bu mevzuda sabırlı olacağız’’ halinde konuştu.


Başbakan Morrison, Amerika’daki temasları sırasında, ABD ve İngiltere imzaladıkları Avustralya’nın nükleer güçlü denizaltıya sahip olmasını sağlayacak güvenlik muahedesi AUKUS ile ilgili, Avrupalı liderlerin yanı sıra ASEAN başkanlarıyla de görüşmelerde bulunacağını kelamlarına ekledi.


Fransa, Avustralya’yı ‘ihanetle’ suçlamıştı


Avustralya, ABD ve İngiltere tarafınca 16 Eylül’de imzalan AUKUS mutabakatının akabinde, Avustralya’nın Fransız Naval Group’la yaptığı 12 klasik dizel elektrikli denizaltı inşasını önnazarann 90 milyar Avustralya doları (66 milyar ABD doları) fiyatındaki mukavelenin iptal edildiği açıklanmıştı.


Muahedenin iptalini ‘ihanet’ olarak pahalandıran Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ise “Sırtımızdan vurulduk” tabirlerini kullanmıştı.


Bakan Drian, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un talimatıyla Fransa’nın Canberra ve Washington Büyükelçilerini danışmak maksadıyla hemen geri çağırma sonucu aldıklarını açıklamıştı.


Muahedeye imza koyan üç ülkenin isimlerinin İngilizcedeki kısaltmasından oluşan ‘AUKUS’ isimli üçlü güvenlik iştiraki mutabakatının Çin’in Hint-Pasifik bölgesinde büyüyen askeri varlığına karşı yapıldığı açıklanmıştı.