Bilim İnsanlarından Bir Birinci Daha: Renk Değiştiren Robot Bukalemun

A

admin

Guest
Bilim İnsanlarından Bir Birinci Daha: Renk Değiştiren Robot Bukalemun
Görünmezlik, insanların her vakit sahip olmak istedikleri bir güç. Her ne kadar bilim kurgu sinemalarında kucak kucak görüyor olsak da, gerçek hayatta bunu en başarılı biçimde uygulayan hayvanlar bildiğimiz üzere ortasında bulunduğu ortamın rengini alarak kendini saklayabilen bukalemunlar.

Bukalemunların anında renk değiştirmesine müsaade veren karmaşık biyolojik düzenekleri kopyalamak kolay bir iş değil ve şimdiye kadar hiç başarılamamıştı. Lakin artık, Seul Ulusal Üniversitesi’nden araştırmacılar, farklı art planlarda hareket ederken etkin olarak renk değiştirebilen bir robot bukalemun geliştirdiler. Bu süratle gelişen teknolojinin ileride hem giysiler birebir vakitte binalar üzerinde uygulanabileceğine inanıyorlar. Çalışma, Nature Communications mecmuasında yayınlandı.

Robot bukalemunun nasıl çalıştığını aşağıdaki görüntüden izleyebilirsiniz:

Araştırmacılar, kamuflaj robotu geliştirmek için termokromik sıvı kristal (TLC) kullandılar. Bu husus, makul sıcaklıklarda farklı renkler alabiliyor. Araştırmacılar, farklı renklerde görünmesi için bir TLC katmanına ince ayar yaparak ve akabinde sıcaklığı değiştirerek, süratle çeşitli renklere dönüşebilen teknoloji geliştirdiler.

TLC, bir gün insanları kamufle etmek için kullanılabilecek yapay bir cilt oluşturmak için daha evvel kullanıldı, fakat reaksiyon mühleti hayli yavaş olduğu için epey fazla işe yaramamıştı. Bunun yanı sıra, araştırmacıların işleyen bir renk değiştiren robot geliştirmek için daha fazla pürüzün üstesinden gelmesi gerekiyor. Materyalin sağlam, esnek olması ve renkli karelerden oluşan bir dama tahtası yerine göze inandırıcı görünmesi için gereğince yüksek piksel yoğunluğuna sahip olması gerekiyor.

Araştırmacılar, materyale dikey olarak yığılmış bir gümüş nanotel ekleyerek, robotun farklı alanlarındaki sıcaklığı hassas bir biçimde denetim edebiliyorlar. Etraftaki renge bakılırsa ısı ayarlanıyor ve son derece süratli bir süratte, neredeyse kusursuz bir biçimde gerçek hayattaki bir bukalemunu taklit edilebiliyor.