Borsalar bugün 17 Mart: Credit Suisse’in yeni gümbürtüsü, Salvini ECB’ye saldırıyor

Muqe

New member
MİLANO – Avrupa borsaları, ABD’den İsviçre’ye kadar likidite krizinden bunalmış bankaları da kapsayan güvenlik ağının sektördeki baskıyı biraz olsun hafifletmesiyle rahatlayınca, olumlu bir açılışın ardından zayıflıyor. Dün Credit Suisse, Ulusal Banka’nın mali dengesini desteklemek için 50 milyar frangı esnetmesinin ardından toparlandı ve ABD’de, Svb iflasından sonra çökme tehlikesiyle karşı karşıya olan bölgesel bir banka olan First Republic’in kurtarılması: on bir büyük ABD bankası geldi 30 milyarlık bir çekle imdada yetişti. Ancak bugün İsviçre enstitüsü yine ağır. Bu arada veriler, bankaların Merkez Bankası’nın açtığı iki destek hattından 165 milyar dolar çektiğini gösteriyor ki bu da kurumların fonlamasının ne kadar baskı altında olduğunun bir işareti. 15 Mart ile biten haftada geleneksel iskonto penceresinden 153 milyar geldi, bu 2008 krizinde bile ulaşılamayan bir rekor (111 milyar) ve buna Pazar günü başlatılan yeni Banka Vadeli Finansman Programı hattından çekilen 12 milyar doları da eklemek gerekiyor.

ABD mali gününün açılışında denetimli bir yeniden yapılanma için destekli iflas olan 11. Bölüm prosedürlerini resmen başlatan Silikon Vadisi Bankası’nı kurtarmak yeterli değildi. Talep bir New York mahkemesinde sunuldu ve “değeri korumayı” amaçlıyor. Bu, Svb Financial Group’un artık Silicon Valley Bank ile bağlantılı olmadığını belirten bir notta okunabilir.

Dünkü AMB kararlarının ardından Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini’nin suçlamaları geldi: “AMB’nin tercihleri İtalya’da ve Avrupa’da iflas ve bunun bedelini aileler ve işletmeler ödüyor, Salvini öyle söylemiyor ama gerçekler böyle söylüyor”. Ve bu nedenle: “Bayan Lagarde’nin büyütme öfkesini durduracağını umuyoruz, aksi takdirde bir şirketin veya bir ailenin ipotek istemesi imkansız hale gelir”.


13:56

Svb holding iflası başlatıyor


SVB Financial Group, denetimli bir yeniden yapılanma için Bölüm 11 destekli iflas işlemlerini başlatıyor. Talep bir New York mahkemesinde sunuldu ve “değeri korumayı” amaçlıyor. Bu, Svb Financial Group’un artık Silicon Valley Bank ile bağlantılı olmadığını belirten bir notta okunabilir.


13:55

Borsalar kırmızıya döndü


Avrupa borsaları, seans ortasında yaklaşık %11 kaybederek 2 frank seviyesinin altına dönen Credit Suisse’in yeni çöküşünün ardından negatif bölgeye yöneldi. İsviçre bankasının borsadaki çöküşü, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki First Republic Bank için devreye giren kurtarma planı ve İsviçre’de Credit Suisse’de başlatılan ‘can simidi’nin ardından başlarını kaldıran piyasaların coşkusunu ürpertiyor. Paris %0,50, Frankfurt %0,73 ve Londra %0,49 kaybetti. Piazza Affari’de, Ftse Mib zeminde %0,85 bırakıyor.


12:40

Karma piyasalar, Credit Suisse keskin düşüşe geri döndü


Pozitif bir açılışın ardından Avrupa hisse senetleri karıştı ve Credit Suisse yeniden keskin bir düşüş yaşadı. Paris %0,19, Frankfurt %0,10, Madrid %0,22 düştü. Milan paritenin hemen altında ve Londra %0,16’lık bir artış kaydetti. Credit Suisse hisseleri, ülkenin en büyük ikinci bankasına nefes almak ve piyasaları rahatlatmak için Çarşamba günü açıklanan merkez bankasının devasa mali yardımına rağmen düştü: şu anda %7,86 düşüşle 1,863 İsviçre frangı.


09:34

AB borsaları hareketlendi, bankalar üzerindeki gerilim azaldı


ABD’de First Republic Bank için devreye alınan kurtarma planı ve İsviçre’de başlatılan ‘can simidi’nin ardından bankacılık sistemindeki tansiyonun düşmesiyle nefes alan Avrupa borsalarında yükseliş başladı. Credit Suisse. Günler süren türbülanstan sonra, piyasa güvenini yeniden kazanmış gibi görünse de bazı belirsizlikler hala devam ediyor. Yatırımcılar dünkü ECB’nin faiz oranlarını beklendiği gibi yarım puan artıran ancak geleceğe yönelik hamleler konusunda kesin göstergeler sağlamayan kararını güvercin bir anlayışla yorumladılar. Erken işlemlerde Paris Cac 40 %0,76 artışla 7.079,11 puana, Frankfurt Dax 30 %0,93 artışla 15.105,45 puana ve Londra FTSE 100 %0,92 artışla 7.478,25 puana ulaştı. Piazza Affari’de Ftse Mib %0,87 oranında açılıyor.


08:42

Euro, ECB’nin ardından yükseldi


Euro, ECB’nin kilit faiz oranını 50 baz puan artırma kararının ardından 1.06$’ın üzerinde yükseldi ve mali sistemdeki önceki faiz artışlarından kaynaklanan stres belirtilerine rağmen enflasyonu dizginleme mücadelesine devam ediyor. Ancak banka, önceki mesajından önemli bir değişiklik olarak, para politikası kararlarına eşlik eden açıklamasından daha fazla faiz artırımına ilişkin tüm referansları kaldırdı. Tek para birimi 1.0646 dolardan el değiştirdi ve Japon para birimi karşısında 141.51’den düştü. Dolar, yetkililerin ve bankaların finansal sistem üzerindeki gerilimi azaltmak için harekete geçmesi ve böylece güvenli liman olarak kabul edilen para birimlerini düşürmesinin ardından değer kaybetti. Dün ABD’deki First Republic Bank’ı kurtarmak için yapılan müdahale, küresel bir bankacılık krizine ilişkin korkuların hafiflemesi ve yerini riskten kaçınma dönemlerinde Avustralya ve Yeni Zelanda dolarında geleneksel olarak kaçınılan ralliye bırakmasıyla küresel olarak risk iştahını artırdı. Dolar, yen karşısında 132.94’e geriledi.


08:41

Tokyo için kapanış: +%1,2


Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, Nikkei 225 %1,2 artışla 27.333,79 puanla seansı keskin bir yükselişle kapattı.


08:40

Avrupa borsalarında karışık vadeli işlemler


ABD’li yetkililerin Svb ve Signature Bank’a müdahalesi, First Republic Bank için devreye alınan kurtarma planı ve ‘can simidi’nin devreye girmesiyle bankacılık sisteminde tansiyonun hafiflemesine rağmen Avrupa borsalarında karışık bir başlangıç bekleniyor. İsviçre’de Credit Suisse’e. Günler süren türbülanstan sonra, piyasa yeniden sakinleşmiş gibi görünüyor, ancak güçlü bir belirsizlik hala devam ediyor. Yatırımcılar dünkü ECB’nin faiz oranlarını beklendiği gibi yarım puan artıran ancak geleceğe yönelik hamleler konusunda kesin göstergeler sağlamayan kararını güvercin bir anlayışla yorumladılar. Eurostoxx 50 vadeli işlemleri %0,99 düştü, Londra FTSE 100 vadeli işlemleri %0,71 ve Paris Cac 40 vadeli işlemleri %0,19 arttı. Frankfurt’un Dax vadeli işlemleri %0,32 ile keskin bir şekilde yükselirken Milan’ın Ftse Mib vadeli işlemleri %0,80 düştü.


08:40

Çin borsalarında olumlu kapanış


Çin borsaları, Shanghai Composite %0,73 artışla 3.250,55 puana ve Shenzhen Bileşeni %0,36 artışla 11,278,05 puana yükseldi.






konular