Bursa Orhaneli’de yaban mersininde hasat vakti

RAM

New member
Bursa Orhaneli’de yaban mersininde hasat vakti
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kırsalda kalkınmayı sağlamak gayesiyle Tarım AŞ marifetiyle dağıttığı yaban mersini fidanlarından oluşan tarlalarda hasat rahmeti başladı. Orhaneli’ndeki hasada katılan Lider Aktaş, kırsala takviyelerinin kesintisiz devam edeceğini söylemiş oldu.

BURSA (İGFA) – Bursa’yı üzümsü meyvelerde başkan pozisyona getirmek gayesiyle dağıtılan yaban mersini fidanları meyve vermeye başlarken, Orhaneli’nin Çivili Mahallesi’nde hasat başlangıç merasimi yapıldı.

Törene, Bursa Büyükşehir Belediye Lideri Alinur Aktaş’ın yanı sıra Orhaneli Belediye Lideri Ali Aykurt, Uludağ Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği İdare Heyeti Lideri Senih Yazgan, Tarım Vilayet Müdür Vekili Erdoğan Ceylan, meclis üyeleri, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Lideri Alinur Aktaş, Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Tarım ve Peyzaj AŞ, HAGEL ve BUSKİ marifetiyle kırsala dayanaklarının devam ettiğini söylemiş oldu. Bilhassa üzümsü meyveler konusunda kıymetli desteklemeler yaptıklarını tabir eden Lider Aktaş, “2019 yılında, 36.300 adet yaban mersini ve ahududu fidanını üreticilerimize teslim etmiştik. Bugüne kadar 1.515.807 fidan dağıtımı ile toplamda dayanağımız 8 milyon 822 bin TL’yi aştı. 2022 yılı hibeli fidan dayanağı projemiz ile üreticilerimize yaklaşık 2.5 milyon adet yaban mersini, ahududu, aronya fidanı ve çilek fidesi takviyesi planlıyoruz. Amacımız 2023 yılında toplamda 5 milyon fidanı üreticimizle buluşturmak. Fidan dayanağı projemizi 3 yıl boyunca yüzde 50 hibeli olarak gerçekleştirmiştik. 2022 yılında hibe takviyemizi arttırarak yüzde 60’a çıkardık” dedi.

Bursa’nın en çok göç veren dağ ilçelerinde göçün durması hatta aksine göçün başlaması maksadıyla her alanda yatırımlarının devam ettiğini, Göynükbelen’e yaptıkları gençlik kampı ile bölgede yıl uzunluğu değerli bir hareket yaşanacağını hatırlattı.

Uludağ Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği İdare Şurası Lideri Senih Yazgan da yaban mersininin dünyada hem tazesi birebir vakitte dondurulmuşu en değerli eser kümeleri içerisinde yer aldığını hatırlatarak, eserin ihracatı için ellerinden geleni yaptıklarını söylemiş oldu.

Orhaneli Belediye Lideri Ali Aykurt, bakılırsave başladığı 2014 yılında ilçede yalnızca 500 metrekarelik bir yaban mersini bahçesi olduğunu lakin Büyükşehir Belediyesi’nin de takviyeleri ile bu alanda epey kıymetli gelişmeler yaşandığını hatırlattı. Tarım Vilayet Müdür Vekili Erdoğan Ceylan ise Türkiye’de 4200 dekarlık yaban mersini ekimi ve 2300 ton üretim olduğunu, Bursa’nın ise 2300 dekarlık ekim ve 861 tonluk üretimle birinci sırada olduğunu vurguladı. Ceylan, üreticilere bereketli bir dönem diledi.

Tarım ve Peyzaj A.Ş. İdare Konseyi Lideri ve meclis üyesi Selahattin Külcü de kendisinin de bir çiftçi olduğunu hatırlatarak, kooperatifleşmenin ehemmiyetini anlattı. Külcü, bilhassa pazarlama noktasında ferdi raket etmektense birlik olmanın eserin bedelini daha da artıracağını kaydetti.

Konuşmaların akabinde Lider Aktaş ve protokol üyeleri, bahçede yaban mersini hasadına katıldı.