En uzun beşerli uzay misyonu için Çin harekete geçti

RAM

New member
En uzun beşerli uzay misyonu için Çin harekete geçti
Üç taykonotu taşıyan Şencou-13 uzay mekiği, Long March-2F roketi tarafınca lokal saatle 00.23’te fırlatıldı.


Uzay mekiğinin önümüzdeki altı saat ortasında uzay istasyonunun ana Tianhe çekirdek modülüne kenetlenmesi bekleniyor.


Taykonot grubu, Çin uzay programı için rekor 6 aylık mühlet boyunca yörüngede kalarak uzay istasyonunda nazaranv yapacak.


Yeni takımda 55 yaşındaki Cai Cigang’in yanısıra misyondaki tek bayan 41 yaşındaki Vang Yaping ve birinci uzay seyahatini yapan 41 yaşındaki Yı Guangfu yer alıyor.


Seferin komutanlığını üstlenecek Cai, daha evvel 2008’te Dünya yörüngesini kateden “Şıncou-7” nazaranvinde Çin ismine birinci uzay yürüyüşünü gerçekleştiren taykonot olmuştu. Cai’ye uçuşun akabinde “uzay seferi kahramanı” unvanı verilmişti.


Grubun ikinci kıdemli üyesi bayan taykonot Vang ise 2013‘te Dünya yörüngesini kat eden ve uzay istasyonunun birinci prototipi niteliğindeki “Tiengong-1″ modülüne demirleyen “Şıncou-10” seferine katılarak, 2012’de “Şıncou-9” nazaranvinde yer alan Liu Yang’ın akabinde, uzaya çıkan ikinci Çinli bayan olmuştu.


Birinci defa uzay vazifesine çıkacak olan Yı ise 2010’da ikinci kuşak taykonotlar kümesine katılmıştı.


Çin’in uzay istasyonu kurma planı


Çin, ABD’nin uzay araştırmaları alanında iş birliğini yasaklaması ve Memleketler arası Uzay İstasyonu (ISS) programına iştirakini engellemesi niçiniyle 2022’ye kadar kendi uzay istasyonunu kurmak için çalışmalar yürütüyor.


Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan oluşan istasyon tamamlandığında, Rusya’nın artık aktif olmayan Mir Uzay İstasyonu ile yaklaşık tıpkı boyutlarda olacak.