Evde Dezenfektan Nasıl Yapılır ?

Ceren

New member
Evde Dezenfektan Nasıl Yapılır?

Evde dezenfektan yapmak, hem ekonomik hem de güvenli bir seçenek olarak son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir. Özellikle pandemi sürecinde hijyenin önemi arttıkça, evde kendi dezenfektanımızı yapma gerekliliği de ortaya çıkmıştır. Peki, evde dezenfektan nasıl yapılır? Hangi malzemeler gereklidir? Bu yazımızda, evde dezenfektan yapmanın kolay ve etkili yollarını ele alacağız.

Evde Dezenfektan Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

Evde dezenfektan yapmak için genellikle kullanılan başlıca malzemeler alkol, su, hidrojen peroksit ve esansiyel yağlardır. Bu malzemeler, mikropları öldürmek ve yüzeyleri temizlemek için gerekli bileşenleri sağlar. İşte evde dezenfektan yaparken kullanabileceğiniz bazı temel malzemeler:

1. Alkol (Ethanol veya İzo Propil Alkol) Alkol, mikroorganizmaları öldürmek için oldukça etkilidir. Yüzeylerdeki virüsleri ve bakterileri öldürme konusunda güçlüdür. En az %70 alkol içeren bir çözelti, dezenfektan olarak kullanılabilir.

2. Su Alkol çözeltisini sulandırmak ve yoğunluğunu ayarlamak için kullanılır. Distile su kullanılması tavsiye edilir.

3. Hidrojen Peroksit Bu madde, enfeksiyonları öldürmek için kullanılır ve dezenfektanların etkisini artırır.

4. Esansiyel Yağlar Özellikle lavanta, çay ağacı veya okaliptüs yağı gibi doğal yağlar, dezenfektanın kokusunu hoşlaştırmak için kullanılabilir.

5. Sprey Şişesi Karışımı uygulamak için bir sprey şişesi gereklidir. Plastik şişeler genellikle tercih edilir.

Evde dezenfektan yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

**Adım 1: Alkol ve Su Karışımını Hazırlayın**

En yaygın dezenfektan tarifi, %70 alkol içeren bir karışım yapmaktır. Bunun için:

* 1 su bardağı izopropil alkol (veya etanol)

* 1/3 su bardağı distile su

Bu karışımı, temiz bir sprey şişesinde karıştırarak kullanılabilir bir dezenfektan elde edebilirsiniz. Alkolün yüzeylere uygulanmadan önce en az 30 saniye boyunca beklemesi gerektiğini unutmayın.

**Adım 2: Hidrojen Peroksit Ekleyin**

Hidrojen peroksit, dezenfektanın etkisini artıran önemli bir bileşendir. 1/4 su bardağı hidrojen peroksit ekleyerek karışımın dezenfekte edici gücünü güçlendirebilirsiniz. Hidrojen peroksit, mikrop öldürme özelliği olan güçlü bir bileşiktir.

**Adım 3: Esansiyel Yağlar Ekleyin (Opsiyonel)**

Doğal bir kokulandırıcı olarak esansiyel yağlar kullanabilirsiniz. Özellikle lavanta, çay ağacı veya okaliptüs yağı, dezenfektanın kokusunu hoşlaştırırken aynı zamanda bakteriyel özelliklere sahip olabilir. 10-15 damla esansiyel yağ eklemek yeterli olacaktır.

**Adım 4: Karışımı Şişeye Dökün ve Karıştırın**

Tüm bileşenleri birleştirdikten sonra, şişenin kapağını kapatıp iyice çalkalayarak karıştırın. Karışım hazır olduğunda, istediğiniz yüzeylere güvenle uygulayabilirsiniz.

Evde Dezenfektan Yapmanın Faydaları

Evde dezenfektan yapmak, birçok açıdan avantajlar sunar:

1. Ekonomik Kimyasal dezenfektanlara kıyasla, evde kendi dezenfektanınızı yapmak çok daha uygun maliyetlidir. Özellikle evde daha büyük miktarda dezenfektan kullanmanız gerektiğinde, kendi karışımınızı yapmak önemli ölçüde tasarruf sağlar.

2. Kimyasal İçeriklerden Kaçınma Evde yapılan dezenfektanlar, genellikle zararlı kimyasallar içermez. Bu, özellikle evde küçük çocuklar veya evcil hayvanlar varsa, daha güvenli bir seçenektir.

3. Doğal İçerikler Esansiyel yağlar ve hidrojen peroksit gibi doğal bileşenler kullanarak daha çevre dostu bir dezenfektan hazırlayabilirsiniz.

4. Özelleştirilebilir Kendi dezenfektanınızı yaparken, kişisel tercihlerinize göre kokusunu değiştirebilir veya özel bileşenler ekleyebilirsiniz.

Evde Dezenfektan Kullanımının Etkinliği

Evde yapılan dezenfektanların etkinliği, kullanılan malzemelere ve karışımın doğru şekilde hazırlanmasına bağlıdır. Alkol, genellikle mikropları öldürme açısından en etkili bileşendir. Ancak, dezenfektanın tüm yüzeylere uygulanmadan önce yüzeyle teması en az 30 saniye sürmelidir. Ayrıca, dezenfektanı uyguladıktan sonra yüzeyin kuruması beklenmelidir, çünkü ıslak yüzeyler mikropları daha etkili şekilde öldürebilir.

Evde Dezenfektan Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Evde dezenfektan yaparken ve kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır:

1. Yüzey Temizliği Dezenfektanı uygulamadan önce, yüzeyin temiz olduğundan emin olun. Dezenfektanlar, kirli yüzeylere uygulandığında daha az etkili olabilir.

2. Uygulama Sıklığı Yüzeyleri düzenli aralıklarla dezenfekte edin. Özellikle sık kullanılan yüzeylerde (kapı kolları, telefonlar, masa yüzeyleri vb.) daha fazla dikkat gösterilmelidir.

3. Çocuklar ve Evcil Hayvanlar Dezenfektanı kullanırken çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutun. Ayrıca, kullanılan esansiyel yağların bazıları hayvanlar için toksik olabilir, bu yüzden bunları dikkatli seçmelisiniz.

4. Karışımın Saklanması Evde yapılan dezenfektanları, doğrudan güneş ışığından uzak, serin bir yerde saklayın. Ayrıca, karışımın son kullanma tarihi geçtiğinde yenisini hazırlayın.

Evde Dezenfektan Nasıl Yapılır? Sıkça Sorulan Sorular

**1. Evde dezenfektan yapmak zararlı mı?**

Hayır, doğru malzemeler ve oranlar kullanıldığında, evde dezenfektan yapmak zararlı değildir. Ancak, kullanılan malzemelerin doğru ve güvenli olduğundan emin olmalısınız.

**2. Alkol yerine başka hangi maddeler kullanılabilir?**

Alkol yerine, bazı doğal malzemelerle karışım yapılabilir. Örneğin, sirke de mikropları öldürmede etkili bir bileşendir, ancak alkol kadar güçlü değildir. Ancak, sirkenin kokusu oldukça yoğun olabilir.

**3. Evde yapılan dezenfektanlar ne kadar süre etkili olur?**

Evde yapılan dezenfektanlar, ticari ürünler kadar uzun süre etkili olmayabilir. Bu nedenle, karışımı taze tutmak ve gereksiz yere uzun süre bekletmemek önemlidir.

**4. Dezenfektanı hangi yüzeylerde kullanabilirim?**

Evde yapılan dezenfektanlar, genellikle sert yüzeylerde (tezgahlar, kapı kolları, tuvaletler vb.) kullanılabilir. Ancak, hassas yüzeylerde veya elektronik cihazlarda dikkatli kullanılmalıdır.

Sonuç

Evde dezenfektan yapmak, hem pratik hem de ekonomik bir çözüm sunar. Alkol, hidrojen peroksit ve esansiyel yağlar gibi doğal malzemelerle hazırlanan karışımlar, mikropları öldürmek için etkili olabilir. Ancak, doğru oranlarla yapılan dezenfektanların etkinliği, doğru kullanım ve güvenli saklama koşulları ile sağlanabilir.

Teknokent

Global Mod
Global Mod

Evde dezenfektan yapmak, hem ekonomik hem de güvenli bir seçenek olarak son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir
Selam sorusu olanlara

Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Ceren

• En iyi dezenfektan olarak aşağıdaki ürünler önerilmektedir
  • Dezenfektan kullanırken, ürünün üzerindeki talimatlara uyulması ve bilinen markaların tercih edilmesi önemlidir
  • Yanıtın içeriği Dezenfektan , cansız yüzeylerde mikroorganizmaların, bakterilerin, virüslerin ve diğer patojenlerin etkisiz hale getirilmesi amacıyla kullanılan kimyasal maddelerdir. 3 4 Dezenfektanın temel özellikleri : Etki mekanizması : Mikroorganizmaların hücre zarı ve duvarında tahribata neden olarak veya genetik materyallerine zarar vererek yok edilmelerini sağlar
Ekstra olarak bunu söylemek istedim, çok uzatmadan

Simge

New member

Evde dezenfektan yapmak, hem ekonomik hem de güvenli bir seçenek olarak son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir
Merhaba akıl verenlere

Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• El dezenfektanı yapmak için gerekli malzemeler
  • Uyarı: İzopropil alkol ve etil alkol kolay tutuşabilen maddelerdir, bu nedenle kullanırken dikkatli olunmalıdır
  • Yanıtın içeriği El dezenfektanı yapmak için gerekli malzemeler: %99'luk izopropil alkol veya %96'lık etil alkol; 1 %3'lük hidrojen peroksit (oksijenli su); 1 Gliserin; 1 Saf su; 1 Lavanta yağı; 1 500 ml'lik PET şişe; 1 Sprey veya pompa başlıklı şişe. 1 Yapılışı: 200 mililitre izopropil alkolü PET şişeye huni kullanarak boşaltın. 1 Şişeye yaklaşık 1 yemek kaşığı hidrojen peroksit, 1,5 çay kaşığı gliserin, yarım çay bardağı saf su ve birkaç damla lavanta yağı ekleyin
Teknokent' Alıntı:
Selam sorusu olanlara Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Ceren En iyi dezenfektan olarak aşağıdaki ürünler önerilmektedir Dezenfektan kullanırken, ürünün üzerindeki talimatlara
Aslında seni anlıyorum @Teknokent ama bunu her durumda geçerli görmek beni zorladı

Professional

Global Mod
Global Mod

Merhaba bilgili dostlar

Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Ceren

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• El dezenfektanı kullanımı için aşağıdaki adımlar izlenmelidir
  • Bu alternatiflerin her biri farklı seviyelerde etkili olabilir, bu yüzden kullanım amacınıza ve ortamınıza en uygun olanı seçmek önemlidir 1
  • Dezenfektan , cansız yüzeylerde mikroorganizmaların, bakterilerin, virüslerin ve diğer patojenlerin etkisiz hale getirilmesi amacıyla kullanılan kimyasal maddelerdir
Minik bir öneri daha ekliyorum, umarım hoşuna gider

Simge' Alıntı:
Merhaba akıl verenlere Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir El dezenfektanı yapmak için gerekli
Biraz sert söyleyeceğim ama bazı çıkarımların bana mantıklı gelmedi @Simge

Baris

New member

Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Ceren

• El dezenfektanı yerine aşağıdaki alternatifler kullanılabilir
  • Yanıtın içeriği El dezenfektanı yerine aşağıdaki alternatifler kullanılabilir: Sabun ve Su : Elleri en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkamak, mikroorganizmaların büyük bir kısmını yok eder 1 5 . Alkol Bazlı Çözeltiler : En az %60 alkol içeren izopropil alkol veya etanol çözeltileri, yüzeylerde ve ellerde etkili bir dezenfeksiyon sağlar 1 4 . Ağartıcı (Çamaşır Suyu) : Bir ölçü çamaşır suyu ile dokuz ölçü su karıştırılarak hazırlanmış çözelti, yüzeylerdeki mikroorganizmaları öldürebilir 1
  • Alternatif olarak, aşağıdaki tarifler de kullanılabilir
Benim de aklıma gelen buydu, belki destek olur

Teknokent' Alıntı:
Selam sorusu olanlara Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Ceren En iyi dezenfektan olarak aşağıdaki ürünler önerilmektedir Dezenfektan kullanırken, ürünün üzerindeki talimatlara
Açıkçası kendi tecrübem seninkine hiç benzemiyor @Teknokent

Esinti

New member

Herkese merhaba

Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Ceren

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği Ev için en iyi dezenfektan olarak aşağıdaki ürünler önerilmektedir: Sabun ve Su : Ellerin ve yüzeylerin temizlenmesi için en temel ve etkili yöntemdir 1 3 . Alkol Bazlı Dezenfektanlar : İçeriğinde en az %60 alkol bulunan dezenfektanlar, virüs ve bakterilere karşı etkilidir 4 . Önerilen markalar arasında Eczacıbaşı Maratem, Eyüp Sabri Tuncer ve Activex bulunmaktadır 4 . Dezenfektan Spreyler ve Mendiller : Mutfak tezgahı, lavabolar ve diğer sert yüzeylerde kullanılabilir 3 5
  • Ev için en iyi dezenfektan olarak aşağıdaki ürünler önerilmektedir
Belki komik gelir ama bu detay bazen çok işe yarıyor

Herkes kendi açısından haklıydı ama bende bıraktığı tat bu oldu

Professional' Alıntı:
Merhaba bilgili dostlar Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Ceren Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir El
Açıkçası kendi tecrübem seninkine hiç benzemiyor @Professional

Baris' Alıntı:
Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Ceren El dezenfektanı yerine aşağıdaki alternatifler kullanılabilir Yanıtın içeriği El dezenfektanı
Tam olarak aynı fikirde değilim @Baris, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

Simge' Alıntı:
Merhaba akıl verenlere Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir El
Görüşüne saygı duyuyorum @Simge, ama bence konu bundan daha derin