Honduras’ta 12 yıl daha sonra solun geri dönüşü: Zelaya’nın eşi Castro, başkanlık seçiminde zafer kazandı

RAM

New member
Honduras’ta 12 yıl daha sonra solun geri dönüşü: Zelaya’nın eşi Castro, başkanlık seçiminde zafer kazandı
Dünkü seçimlerde iktidardaki Ulusal Parti’nin adayı, başşehir Tegucigalpa’nın Belediye Lideri Nasry Asfura yaklaşık yüzde 34 oranında oy alırken, solcu aday Xiomara Castro, Asfura’ya, 20 puan fark attı.


Başkentte büyük coşku yaşanan Castro’nun Libre Partisi’nin merkezi önünde toplananlar, Zelaya’nın devrilmesinden 12 yıl daha sonra solun iktidara geri dönüşünü çılgınca dans ederek kutladı.


4 yıl evvelki seçimin başa baş bitmesi ve epey yaygın seçim hilesi argümanları eşliğinde sonuçlara itiraz edilmesi sürecine eşlik edilen protestolarda can kayıpları verilmişti.


Yoksulluk, yolsuzluk ve gücün Ulusal Parti’nin elinde toplanması


Kendisini ‘demokratik sosyalist’ diye niteleyen ve Honduras’ın birinci bayan devlet lideri pozisyonuna gelecek olan Castro, yoksulluk, yolsuzluk ve gücün Ulusal Parti’nin elinde toplanmasından bezen epeyce geniş kesitlerin takviyesini aldı.


Eşi Zelaya dahil Libre Partisi’nin önde gelen isimleri ve destekçilerinin eşliğinde zafer konuşması yapan Castro, “Otoriterliği geri püskürttük” dedi.


Bağımsız yargıyı tesis etme vaadi


Son senelerda Orta Amerika’da yaygınlaşan yolsuzluk ve hata örgütlerinin faydasına yargı sisteminin zayıflatılması eğiliminibilakis çevirmeyi’ vaat eden Castro, yolsuzlukla çabayı güçlendirmek için BM’den yardım alma niyetini beyan etmişti.


‘Özel bölümle el ele çalışacağız’


İş dünyasının tebriklerini göndermekte gecikmediği Castro, özel dalla el ele çalışmaktan kelam edip “Uzlaşı, barış ve adalet hükümeti kuracağız” dedi.


‘Önemli siyasetlerle ilgili referandumlar düzenleyerek direkt demokrasiyi güçlendirme’ kelamı veren Castro, sıkı kürtaj yasaklarını gevşetmeye de hazırlanıyor.


Solcu bayan başkan, kendisini tebrik etmek için tweet atan Venezüella Devlet Lideri Nicolas Maduro’ya teşekkür etmeyi ihmal etmedi. Sağcı tersleri ise eşi Zelaya’nın Maduro’nun selefi Hugo Chavez’le yakınlığı üzerinden Castro hakkında ‘tehlikeli bir radikal’ algısı yaratma gayretinde.


İki periyot talebi yüzünden Zelaya’yı devirenler, kendileri için iki devri getirdi


Zelaya, tek vazife devriyle kısıtlı devlet başkanlığını iki periyoda çıkarmak için anayasa referandumu düzenlemeye kalkışması yüzünden devrilmiş, fakat daha sonra halihazırdaki Devlet Lideri Juan Orlando Hernandez’in yüksek mahkemedeki müttefikleri, Hernandez’in iki periyot nazaranv yapabilmesine yönelik anayasal değişikliği gerçekleştirmişti.


ABD’ye Honduraslı göçmen seli


Art planında ABD dayanaklı darbenin rol oynadığı Honduras’taki yoksulluk ve yolsuzluk, rekor sayıda yurttaşın göçmen olarak ABD yollarına düşmesine yol açtı.


ABD’de Devlet Lideri Hernandez’e uyuşturucu kaçakçılığı suçlaması


hem de Devlet Lideri Hernandez de ABD federal mahkemesinde uyuşturucu kaçakçılığı davasına karışmış durumda. Hernandez de ABD yargısına söz veren bir şahidin uyuşturucu rüşveti almakla suçladığı Zelaya da yasadışı işlere karışma savlarını reddediyor.


Gözler Kongre’deki dağılıma çevrili


Dünkü seçimlerin akabinde Seçim Komitesi’nin ön sonuç açıklamadığı 128 üyeli Kongre’nin akıbeti çabucak hemen netleşmedi. Ulusal Parti Kongre’de çoğunluğu elinde tutmaya devam ederse, Castro idaresinin icraatta bulunması zorlaştırmak için elinden geleni yapacaktır.