İtalya Başbakanı’ndan AB’nin geleceği için ‘pragmatik federalizm’ önerisi

RAM

New member
İtalya Başbakanı’ndan AB’nin geleceği için ‘pragmatik federalizm’ önerisi
İtalya Başbakanı Mario Draghi, Avrupa Parlamentosu’nun Strazburg’da toplanan Genel Konsey oturumuna katıldı.


Ukrayna krizinin, Avrupa Birliği’nin (AB) karşılaştığı ve iktisattan güvenliğe her alanı etkileyen en büyük krizlerden biri olduğunu vurgulayan Draghi, AB kurumlarının geçen on yıllar ortasında vatandaşlara düzgün hizmet verdiğini lakin artık yetersiz kaldığını söylemiş oldu.


Draghi, AB’nin tüm alanları kapsayan pragmatik bir federalizme muhtaçlığı olduğunu lisana getirerek “Bu, mutabakatların gözden geçirilmesine yol açacak bir müddetcin başlamasını gerektiriyorsa, bunu kucaklamalıyız” diye konuştu.


‘Batı Balkanlar ile Ukrayna’nın AB üyesi olmasını destekliyorum’


Ukrayna’ya karşı savaş, AB’nin en büyük başarısı olan, kıtamızda barışın sorgulanmasına niye oldu” diyen Draghi, önceliğin ateşkese ulaşmak olduğunu, Avrupa’nın Ukrayna ve Rusya içinde diyalog için rol oynaması gerektiğini belirtti.


Draghi, Batı Balkanlar ile Ukrayna’nın mümkün olduğunca süratli biçimde AB üyesi olmasını desteklediğinin altını çizdi.


Avrupa’nın karşı karşıya olduğu savaş, güç fiyatlarındaki artış ve mülteci krizlerinin AB’yi entegrasyon sürecini hızlandırmaya zorladığına işaret eden Draghi, “Zamanında karar alabilen bir Avrupa” için oy birliği unsurunu kullanmanın ötesine geçilmesi ve “nitelikli çoğunluk” sistemine geçilmesi gerektiğini lisana getirdi.


Draghi, İtalya’nın Rusya’dan güç bağımsızlığını elde etmek için bu ülkeye karşı güç ile ilgili her türlü yaptırım ile bunların sürdürebilirliğini destekleyeceğini ve Avrupa’nın güç güvenliğini savunmak için gerekli tüm kararları alacağını söylemiş oldu.