Kazakistan başkanı Tokayev, Almatı’daki değerli tesislerin bir daha inşası için 8 ay müddet verdi

RAM

New member
Kazakistan başkanı Tokayev, Almatı’daki değerli tesislerin bir daha inşası için 8 ay müddet verdi
Kazakistan Devlet Lideri Kasım Cömert Tokayev, ülkede son 1 haftadır yaşanan protestolar ve şiddet hareketleri daha sonrasında oluşan maddi hasar hakkında konuştu.


Kamu yayın kurumu Haber 24’ün aktardığına göre Tokayev, “8 ay veriyorum… Ana tesislerin bir daha inşa edilmesi gerekiyor ancak bundan daha sonra da çalışmalara devam edilecek” sözlerini kullandı.


Kazakistan’da LNG’ye yapılan artırımlar ve sosyoekonomik durumun kötüleştiği sebebi öne sürülerek ülkeni batısındaki Zhanaozen ve Aktau kentlerinde 2 Ocak’ta başlayan protesto şovları, ülkenin en büyük kenti Almatı dahil ülke genelinde şiddet hareketleri ve silahlı çatışmalara dönüşmüştü.


Yaşanan hadiselerde binlerce kişi yaralanmış, ömrünü kaybedenler de olmuştu. Kazakistan önderi Tokayev, Kolektif Güvenlik Muahedesi Örgütü’ne (KGAÖ) yardım davetinde bulunmuştu.


Gönderilen barış güçleri ülkedeki nazaranvlerine başlamıştı. Yetkililere göre, 7 Ocak prestijiyle ülkenin her yerinde anayasal nizam bir daha tesis edilmişti. Tokayev, 10 Ocak’ı ulusal yas günü ilan etmişti.