Nazi Katliamının Yeni Delilleri: Polonya’da Yeni Toplu Mezarlar Bulundu!

A

admin

Guest
Nazi Katliamının Yeni Delilleri: Polonya’da Yeni Toplu Mezarlar Bulundu!
Alyanslar, mermiler ve yakılan kalıntılar, Nazi işgali altındaki Polonya’da savaş hatasına dair ispat arayan arkeologlar tarafınca yakın vakitte keşfedilen bulguların yalnızca birkaçı… Polonyalı araştırmacılardan oluşan bir grup Antiquity mecmuasında yer alan yeni çalışmada, kuzey Polonya’da “Mevt Vadisi” olarak bilinen bir bölge etrafında arkeolojik bir araştırma yürütmekteydi.

Polonya Bilim Akademisi’nin baş müellifi Dr Dawid Kobialka, açıklamasında “Vefat Vadisi yakınlarında yaşayan bir çocuk olarak, orada arkadaşlarımla oynardım” dedi ve ekledi: “Otuz yıl daha sonra, orada yaklaşık 500 Polonyalıdan oluşan bir toplu mezar keşfettim.

Polonya’nın Alman işgali Ekim 1939’da tamamlandıktan daha sonra, Pomeranya eyaletinde yalnızca birkaç ay ortasında 30.000 ila 35.000 içinde Polonyalı entelektüel, Polonyalı sivil, Yahudi ve Çek ile psikiyatri kurumlarında bulunan Alman mahkûm öldürüldü. Biroldukca yırtıcı toplu infazdan biri, Nazilerin yüzlerce sivili infaz ettiği 1939 sonbaharında Chojnice kasabası yakınlarında gerçekleşti. Yöre halkı bölgeye “Ölüm Vadisi” ismini verdi ve jenerasyonlar boyunca bu yerin makus şöhreti hatırlarda kalmaya devam etti.

D. Frymark

İkinci Dünya Savaşı’nın son yılı olan Ocak 1945’te burada ikinci bir katliam meydana geldi. Görgü şahitlerinin sözlerine bakılırsa, Gestapo tarafınca 600 Polonyalı mahkuma “Ölüm Vadisi”ne kadar eşlik edildi ve mahkumlar burada infaz edildi. Vahşet ispatlarını örtbas etmek için de cesetleri derhal yakıldı. 1945 sonbaharında, savaş nihayet bitmiş olduğinde, bölgeden 168 kişinin kalıntıları çıkarıldı, fakat bir hayli kişi bunun buzdağının yalnızca görünen kısmı olduğundan şüpheleniyordu.

Yeni araştırmada, arkeologlar bu dehşetli öykünün daha fazlasını ortaya çıkarmaya başladılar. Grup, yerin yüzebir daha dağılmış üzere görünen yakılmış kemiklerin delillerini ortaya çıkardı. Arşiv ispatları ve röportajlar sebebiyle araştırmacılar, bu yanmış kalıntıların, Ocak 1945’teki ikinci katliam sırasında öldürülen Polonya direniş hareketi üyelerine ilişkin olduğunu düşünüyor.

Dr Kobialka, “1939’daki toplu mezarların tamamının bulunup mezardan çıkarılmadığı ve 1945’te öldürülenlerin mezarının da mezardan çıkarılmadığı yaygın olarak biliniyordu” diyor.

A. Barejko

Tarihi hava imgeleri ile birleştirilen Lidar uzaktan algılama biçimleri, vadide hendeklerin varlığını ortaya çıkardı. birinci vakit içinderda Üçüncü Reich (Üçüncü İmparatorluk) ile savaş durumunda Polonya Ordusu tarafınca kazıldıkları, fakat ondan sonrasında Naziler tarafınca ölüleri gömmek için kullanıldığı düşünülüyor.

Metal dedektörleri kullanılarak “Ölüm Vadisi” etrafında toplam 349 kalıntı keşfedildi. Mermiler ve boş kovanlar üzere birtakım objeler burada meydana gelen vahşetin fizikî kanıtlarıyken, kurbanların insanlığını daha derinden vurgulayan şahsi eşyalar da bulunmaktaydı.

Kobialka “Bulunan en kıymetli varlıklar içinde bir bayanın alyansı vardı. Polonya Ulusal Anma Enstitüsü’nden Dr Dariusz Burczyk tarafınca Polonya İç Ordusu’nun bir kuryesi olan Irena Szydlowska’ya ilişkin olduğu belirlendi. Ailesine bulgu hakkında bilgi verildi ve plan yüzüğü onlara geri vermek” dedi.

Grup, kurbanları daha hassas bir biçimde tanımlamaya yardımcı olmak için DNA tahlilini kullanmayı planlıyor. Bu tahliller tamamlandığında, kalıntılar “Ölüm Vadisi”nde bir daha gömülecek ve bölge resmi bir savaş mezarlığı haline gelecek…