Pakistan’da başşehir, İmran Han’ın gösterisi niçiniyle ablukaya alındı: Başbakan’dan iç savaş yorumu

RAM

New member
Pakistan’da başşehir, İmran Han’ın gösterisi niçiniyle ablukaya alındı: Başbakan’dan iç savaş yorumu
Parlamentoda yapılan itimat oylamasıyla iktidarına son verilen eski Pakistan Başbakanı İmran Han’ın kurulan yeni koalisyon hükümetini baskılama maksadıyla yaptığı şovlar sürüyor. Son olarak İmran Han, destekçilerine ülkenin kuzey batısında bulunan ve hala partisi Pakistan Adalet Hareketi’nin (PTI) idaresinde bulunan Peşaver’den başşehir İslamabad’a yürüyüş davetinde bulundu.


Başbakan Şerif: İmran Han iç savaş başlatmak istiyor, bu millet onu affetmeyecek


Bugün göstericilerin İslambad’a ulaşması beklenirken hükümet, Han’ın destekçilerinin kente girişini durdurma kelamı vererek mitingi ‘ulusu bölme ve kaosu teşvik etme’ teşebbüsü olarak nitelendirdi.


İçişleri Bakanı Rana Sanaullah dün yaptığı açıklamada, “Kimsenin başşehri kuşatmasına ve koşullarını dikte etmesine müsaade verilmemelidir” ifadelerini kullanırken, Başbakan Şahbaz Şerif ise pazartesi günü gazetecilere verdiği bir demeçte “İmran Han ülkede bir iç savaş başlatmak istiyor lakin yanılıyor. Zira bu millet onu affetmeyecek ve yakasına yapışacak” değerlendirmesi yaptı.


İslamabad polisi Çarşamba günü, kentin tam abluka altına alınmasını ve ağır güvenlik önlemlerini öngoren bir trafik planı yayınladı. İslamabad’a giden ana otoyollardaki giriş ve çıkış noktaları, en yakın ana kentler olan Peşaver, Lahor ve Multan etrafında polis tarafınca kapatıldı.


Öte yandan Han’ın partisi PTI’dan yapılan bir açıklamada, polisin gece boyunca düzenlediği baskınlarda yüzlerce PTI destekçisini tutukladığı ve gözaltına aldığı argüman edildi. AFP’nin haberine nazaran Lahor kentinden birtakım emniyet kaynakları 200’den çok PTI destekçisinin gözaltına alındığını bildirirken, hükümet ve polis, göstericilerin yürüyüşe silahlarla katılmayı planladıklarını ileri sürdü.


PTI yöneticilere baskın sırasında ateş açıldı: 1 polis öldürüldü


Pencap Eyaleti Başbakanı Hamza Şahbaz Şerif’in yaptığı açıklamaya bakılırsa, Lahor kentinde PTI yöneticilerine yönelik operasyona katılan bir polis vurularak öldürüldü.


İçişleri Bakanı Rana Sanaullah Han, hususla ilgili açıklamasında, eski Başbakan Han’ın yürüyüş davetine atıfta bulunarak, PTI yöneticilerinin ‘kanlı bir yürüyüş’ planladığını ve iç savaşı kışkırttığını söylemiş oldu. Bakan Han, polise ateş açmanın siyasi bir faaliyet olmadığını söz etti. Polisin vefatından sorumlu olanların adalet karşısına çıkarılacağını kaydeden Han, ülkede iç savaşı ve kaosu maddelerle önleyeceklerini belirtti.


İmran Han: Bunu siyaset değil, cihat olarak görüyorum


Yürüyüşe ait Peşaver’deki gazetecilere değerlendirmelerde bulunan İmran Han, Pakistan tarihli en büyük yürüyüşe öncülük edeceğini söyleyerek, “Bunu siyaset değil cihat olarak görüyorum” dedi.


Han, 22 Mayıs’ta Peşaver kentinde yaptığı konuşmada, yeni hükümeti kabul etmeyeceklerini belirterek, destekçilerini erken seçimler için baskı yapmak üzere 25 Mayıs’ta başşehir İslamabad’da barışçıl biçimde yürümeye çağırmıştı.


İmran Han hükümeti düşmüştü


Pakistan Parlamentosunda 10 Nisan’da yapılan inanç oylaması kararı 174 “hayır” oyu alan İmran Han hükümeti düşmüştü.


Ülkede 3 periyot başbakanlık yapan Navaz Şerif’in kardeşi Şahbaz Şerif, Meclis’te 11 Nisan’da düzenlenen seçimde 174 oy ile salt çoğunluğun takviyesini alarak başbakan seçilmişti.


Eski Başbakan Han, vazifeden alınmasının gerisinde ABD’nin rolü olduğunu argüman etmişti.