Paris’te itfaiyecilerden, ses ve sis bombalı protesto: ‘Bizden az çalışanla hayli iş isteniyor’

RAM

New member
Paris’te itfaiyecilerden, ses ve sis bombalı protesto: ‘Bizden az çalışanla hayli iş isteniyor’
Fransa’nın başşehri Paris’te yüzlerce itfaiyeci ve sendika üyesi, işçi eksikliğini ve yardım taleplerinin yerine getirilmemesine ait protesto gösterisi düzenledi.


Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü‘nün (UNESCO) kentteki merkez binası yakınlarında toplanan ve çoğunluğu asker olan itfaiyeciler, sıkıntı kurallar altında çalıştıklarını, ellerinde kâfi malzeme ve gereç bulunmadığını kaydetti.


Protestoda, “Daha azıyla daha fazlasını yapın, itfaiyecilere güzel geldiniz” ve “Bizleri hor görmeyi bırakın” yazılı pankartalar açan itfaiyeciler, ses ve sis bombaları atarak, sokakları sarı ve turuncu renklere boyadı.


Şovda, ıslıklar, sirenler ve dumanlar eşliğinde yürüyen itfaiyeciler ile polis içinde sık sık kelamlı tartışmalar yaşandı. İtfaiyecilere ses ve sis bombası atılmamaları ihtarında bulunan polis takımları, etrafta hastanelerin yer aldığını ve etraftaki meskenlerde yaşlı bireylerin yaşadığını belirterek, protestoculara bu çeşit sesli aksiyonlardan uzak durulmaları davetinde bulundu.

Paris’te itfaiyecilerden, ses ve sis bombalı protesto
© İHA / TANSU SARITAYLI

Polisin davetlerine ise, “Yetkililere lakin sesimizi bu türlü duyurabileceğimizi düşünüyoruz” diye karşılık veren itfaiyeciler, sokaklarda ses ve sis bombaları atmaya devam etti.

İtfaiyeciler yaptıkları açıklamada, “Ne vakit eksiklerimiz ve sıkıntılarımız olduğunu lisana getirsek, bizleri kendi başımıza bıraktılar. Açıkçası ciddiye alınmadık. Mesleğimize olan ilgisizliği kınamak için sokağa inmek zorunda bırakıldık. Yetkililer sesimizi duyup gereksinimlerimizi karşılasın istiyoruz. İçişleri Bakanlığı ve lokal idareler meselelerimizle ilgilenmiyor, finans derdi çekiyoruz. İşçi eksikliği, daha az eğitim ve marifet olduğu manasına gelir. Bizden az çalışanla epey iş isteniyor” sözlerini kullandı.


Sendika temsilcileri yaptıkları açıklamada ise, “İtfaiyecilere yapılan müdahalelerin sayısı bizi bunaltırken, işçi sayısında tasa verici bir düşüş var. İtfaiye araçlarının değiştirilmesi dahil her şey bizden isteniyor. Bütçe verilmiyor, meselelere bakılmıyor. Ayrıyeten, 57 yaşında emeklilik hakkımız olduğu biçimde, emeklilik haklarımızın müddeti uzatılmakla tehdit ediliyoruz” tabirlerini kaydetti.

Paris’te itfaiyecilerden, ses ve sis bombalı protesto
© İHA / TANSU SARITAYLI