Putin sayıları bir savaş silahı olarak nasıl kullanıyor?

RAM

New member
İlk bakışta, Rus ekonomisi istikrarlı görünüyor. Ancak ikincisinde, Putin’in istatistikleri tahrif ettiğine ve yaptırımların yürürlüğe girdiğine dair birçok gösterge var.


Batı’da büyük bir huzursuzluk var. Aslında, Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlar, Kremlin patronu Vladimir Putin’in Ukrayna’ya yönelik saldırı savaşını bitirmesi gerektiği anlamına gelmelidir. Bu işe yaramadı, aksine: Rus ekonomisi beklenmedik bir şekilde dirençli olduğunu kanıtladı ve savaş devam etti.


Bu nedenle sol görüşlü siyasetçi Sahra Wagenknecht gibiler “Yaptırımlar Rusya’ya değil, bize zarar veriyor” diyor. Ve Kremlin bu anlatıyı desteklemek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Yalnız: Gerçekle pek ilgisi yok.


Çünkü Putin’in işgalinin ekonomik sonuçlarını örtbas etmek için Rusya’nın ekonomik verilerini kasıtlı olarak güzelleştirdiğine dair birçok gösterge var. Geçen yıl enerji fiyatlarının hızla artması ve ülkesinin petrol ve doğal gaz satışından daha fazla para kazanması ona yardımcı oldu. Ancak bu yıl, Rusya ekonomisi için tahmin daha kasvetli görünüyor. Aslında, daha çok yuvarlanan bir boksöre benziyor. Ama ne zaman gerçekten nakavt oldu?


Kremlin ekonomik verileri iyileştirdi


2022’ye dönüp baktığımızda: Rus ekonomisi için savaşın ilk yılı, kağıt üzerinde, uluslararası ekonomi uzmanlarının tahmin ettiği gibi bir felaket değildi.


Savaşın ilk aylarından sonra Uluslararası Para Fonu (IMF), başlangıçta Rus ekonomisinin yüzde 8,5 oranında küçüleceğini varsaydı. Aslında eksi yüzde 2,2 idi. Cezai tedbirleri eleştirenler için bu o zaman bile bir kanıttı: Rusya’ya karşı yaptırımlar işe yaramayacaktı.

Moskova'da sokakta bir dilenci: Rusya ekonomisi düşük petrol fiyatından muzdarip.
Moskova'da sokakta bir dilenci: Rusya ekonomisi düşük petrol fiyatından muzdarip.

Moskova’da sokakta bir dilenci: Rusya ekonomisi düşük petrol fiyatından muzdarip. (Kaynak: dpa görselleri)

Ama bu mantıksız. Çünkü Rusya’nın kötü ekonomik rakamlar sunmakla hiçbir ilgisi yok. Putin, Batı yaptırımlarından etkilenmediğini göstermek ve böylece Batı’nın ve müttefiklerinin moralini bozmak istiyor.


Kremlin’deki herkes yaptırımların yavaş işleyen bir zehir gibi olduğunu biliyor; zamanla büyüyen ve daha acı veren bir yara. Ve uzmanlar hemfikir: cezai önlemler işe yarıyor ve Rusya’yı Batı’dan daha fazla vuruyor.


Putin için ekonomik veriler bu nedenle aynı zamanda bir savaş silahıdır. Onları taklit etmeyeceğini varsaymak saflık olurdu. Kremlin’in 2022’de istatistiksel sansür uygulamaya koymasının nedenlerinden biri de budur. Neredeyse hiç ekonomik veri, uluslararası rezervler hakkında veri, ticaret ve üretim rakamları yayınlanmıyor. Sonuç: şeffaflık yok.


Gömülü içerik simge resmi


Göm


asılsız tahminler


Economist Intelligence Unit’in küresel tahminler direktörü Agathe Demarais, ABD’li Foreign Policy dergisi için yazdığı bir makalede, “Rusya’nın rakamlarına güvenmeyin” diye yazdı. “Çünkü Rusya, istatistikleri bilgi savaşının merkezi bir parçası haline getirdi.”


Ancak şüpheli rakamları yalnızca Kremlin değil, IMF de yayınlıyor. Uluslararası Para Fonu’nun Rusya’daki durgunluğu değerlendirirken kullandığı eksi yüzde 2,2 tahmini sadece büyük bir sürpriz değildi. Tahmin ayrıca diğer birçok uzmanın hesaplamalarından önemli ölçüde daha yüksektir.

İşgal altındaki Donetsk bölgesinde bir köy yolunun kenarında duran bir Rus tankı (sembolik görüntü): Rusya'nın saldırısının ekonomi için ciddi sonuçları var.
İşgal altındaki Donetsk bölgesinde bir köy yolunun kenarında duran bir Rus tankı (sembolik görüntü): Rusya'nın saldırısının ekonomi için ciddi sonuçları var.

İşgal altındaki Donetsk topraklarında bir köy yolunun kenarında duran bir Rus tankı (sembolik görüntü): Rusya’nın saldırısının ekonomi için ciddi sonuçları var. (Kaynak: Alexander Ryumin/TASS/dpa-resimleri)