Ürün Etiketi Nasıl Yapılır ?

Sude

New member
Başlık: Ürün Etiketi Nedir?

Ürün etiketi, bir ürünün tanıtımını yapmak, içeriği ve kullanım talimatlarını belirtmek, tüketiciye bilgi vermek amacıyla kullanılan bir etiket türüdür. Ürün ambalajının üzerine yapıştırılan veya ürünün kendisiyle birlikte sunulan bu etiketler, tüketicilerin doğru ürünü seçmelerine ve kullanmalarına yardımcı olur. Bu makalede, ürün etiketlerinin nasıl yapılacağına dair adımları ve önemli noktaları detaylı bir şekilde ele alacağız.

Adım 1: Gerekli Bilgilerin Belirlenmesi

Ürün etiketi tasarlarken ilk adım, etikette yer alacak bilgileri belirlemektir. Bu bilgiler genellikle ürünün adı, markası, içeriği, kullanım talimatları, üretici veya ithalatçı bilgileri, son kullanma tarihi gibi unsurları içerir. Hangi bilgilerin etikete dahil edileceği, ürünün türüne, hedef kitlesine ve yerel yasal düzenlemelere bağlı olarak değişebilir.

Adım 2: Tasarımın Hazırlanması

Etiketin tasarımı, ürünün marka kimliği ve görsel çekiciliği açısından son derece önemlidir. Tasarım, dikkat çekici renkler, net ve okunaklı yazı karakterleri, uygun boyutlar ve görsel unsurlar içerebilir. Markanın logosu veya sembolü de etiketin önemli bir parçası olabilir ve tüketicilerin ürünü tanımasını kolaylaştırabilir.

Adım 3: Etiketin Yazılması

Etiketin yazılması aşamasında, belirlenen bilgilerin net ve anlaşılır bir şekilde ifade edilmesi önemlidir. Yazılar, doğru dil ve imla kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır. Ayrıca, ürünün hedef kitlesine uygun bir dil kullanılması da gerekebilir. Örneğin, bebek ürünlerinin etiketlerinde basit ve anlaşılır bir dil tercih edilebilir.

Adım 4: Yasal Düzenlemelere Uygunluk

Ürün etiketleri, satış yapılan ülkenin yasal düzenlemelerine uygun olmalıdır. Özellikle gıda, ilaç ve kozmetik gibi belirli ürün kategorileri için belli başlı standartlar bulunur. Bu standartlara uygun olmayan etiketler, yasal sorunlara yol açabilir ve ürünün piyasaya sürülmesini engelleyebilir.

Adım 5: Kaliteli Malzemelerin Kullanılması

Etiketin dayanıklılığı ve kalitesi, ürünün genel kalitesini yansıtır. Bu nedenle, etiketin basıldığı malzemenin kaliteli ve dayanıklı olması önemlidir. Özellikle suya, ışığa ve diğer dış etkenlere karşı dayanıklı malzemeler tercih edilmelidir.

Adım 6: Üretim ve Dağıtım

Etiketin üretilmesi ve dağıtılması aşamasında, kaliteli bir baskı ve kesim süreci önemlidir. Ayrıca, ürünlerin dağıtımında etiketlerin doğru şekilde uygulanması ve görsel olarak çekici bir şekilde sergilenmesi de dikkat edilmesi gereken noktalardır.

Sonuç:

Ürün etiketleri, tüketicilere ürün hakkında gerekli bilgileri sağlayarak doğru seçim yapmalarına yardımcı olur. Bu nedenle, etiketlerin doğru ve eksiksiz bilgiler içermesi, kaliteli malzemelerden üretilmesi ve yasal düzenlemelere uygun olması önemlidir. Tasarımından üretimine kadar her aşamada dikkatli ve özenli olunmalıdır.

Baris

New member

Ürün etiketi, bir ürünün tanıtımını yapmak, içeriği ve kullanım talimatlarını belirtmek, tüketiciye bilgi vermek amacıyla
Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Sude

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. Kırılabilir Etiketi: Paketin üzerine belirgin bir şekilde "kırılabilir" yazısı veya sticker yapıştırın. 2. İade Adresi: Ambalajın sol üst köşesine iade adresinizi "iade adresi" başlığıyla yazın. 3. Posta Kodu: Doğru posta kodunu yazarak ürünün zamanında ulaşmasını sağlayın. 4. Ek Uyarılar: Gerekirse "dikkatlice taşıyın" gibi ek uyarılar ekleyin
  • Google Tag Manager için tag kuralları: Etiket (tag) türleri arasında Google Analytics, Facebook Pikseli, Google Ads dönüşüm izleyicisi gibi çeşitli seçenekler bulunur. Tetikleyiciler (trigger) ile etiketlerin hangi koşullar altında çalışacağı belirlenir. Özel JavaScript değişkenleri gibi farklı değişken türleri kullanılabilir
  • 1. Boyut Belirleme: Etiketin ne kadar büyük olacağını, kullanım amacına ve okunacağı cihazlara göre belirlemek önemlidir . 2. Veri Girişi: Etikete yazılacak verileri belirlemek; ürün kodu, fiyat, seri numarası gibi bilgileri içermelidir . 3. Barkod Tipi Seçimi: Cihazların okuyabileceği doğru barkod tipini seçmek gereklidir (EAN-13, Code 39, QR kodu gibi) . 4. Yazı Tipi ve Boyut: Barkod etiketinin üzerindeki yazıları belirli bir yazı tipi ve boyutta yazmak önemlidir . 5
Bir iki kelime ekledim, belki noktayı koyar

Esinti

New member

Ürün etiketi, bir ürünün tanıtımını yapmak, içeriği ve kullanım talimatlarını belirtmek, tüketiciye bilgi vermek amacıyla
Selam millet

Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Sude

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yasal Gereklilikler: Fiyat etiketinde üretim yeri, ayırıcı özellik, birim fiyat gibi bilgilerin Türkçe olarak yer alması zorunludur
  • Ürün sevk etiketi yapmak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir:
  • 1. Üretim Yeri: Malın hangi ülkede üretildiğini belirten bilgi . 2. Ayırıcı Özellik: Malın türünü ifade eden tanımlayıcı özellik (gömlek, kalem, bardak gibi) . 3. Satış Fiyatı: Tüm vergiler dahil nihai fiyat . 4. Birim Fiyatı: Adet, metre, kilo, metrekare veya metreküp gibi ölçü birimleriyle ifade edilen fiyat . 5. Fiyat Uygulama Tarihi: Malın satış ve birim fiyatlarının uygulanmaya başlandığı tarih . 6
Araya iliştirdim, umarım yersiz durmamıştır

Baris' Alıntı:
Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Sude Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. Kırılabilir Etiketi : Paketin üzerine belirgin bir şekilde "kırılabilir"
Burada farklı düşünmek zorundayım @Baris, çünkü kendi deneyimlerimde böyle olmadı

Ceren

New member

Selam heyecan arayanlar

Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Sosyal medya için tag kuralları: Hashtag kullanımında belirli bir sayı sınırı yoktur, ancak fazla etiketleme hesabı spam kategorisine düşürebilir. Gündem ve ilgi alanı içerikleri için tagler sürekli kullanılmamalıdır. Kullanıcıların beğendiği içerikleri esas alarak etiketleme yapılmalıdır
  • Deterjan: 5 kg - 30 TL . - Şeker: 750 g - 7,5 TL . - Tuz: 1 kg - 8 TL . - Etiket düzenleme tarihi
Baris' Alıntı:
Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Sude Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. Kırılabilir Etiketi : Paketin üzerine belirgin bir şekilde "kırılabilir"
Haksız değilsin @Baris ama keşke birkaç veri daha ekleseydin, daha sağlam olurdu

Bahar

New member

Selam akıl danışanlara

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Örnek etiket düzenlemesi şu şekilde olabilir
  • 1. Marka Kimliğini Yansıtmalı: Etiket, markanın renkleri, yazı karakteri ve logosuyla uyum içinde olmalıdır . 2. Hedef Kitleye Uygun Olmalı: Tasarımın dili, doğrudan hedef kitleye göre şekillendirilmelidir . 3. Bilgilendirici ve Okunabilir Olmalı: Ürün adı, içerik bilgileri, gramaj, son kullanma tarihi gibi içerikler sade ve okunabilir şekilde sunulmalıdır . 4. Ürünle Görsel Uyum İçinde Olmalı: Etiket, ürünün yapısına ve ambalaj malzemesine uygun olmalıdır . 5
Baris' Alıntı:
Bu çıkarımın altı biraz boş kalmış gibi @Baris, daha somut örnek iyi giderdi

Teknokent

Global Mod
Global Mod

Merhaba uzmanlar

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Sude

• 1. Tasarım Aşaması: Etiket tasarımı, markanın kimliğini yansıtan ve müşteri dikkatini çeken unsurlarla dolu olmalıdır . Bu aşamada dikkate alınması gereken unsurlar şunlardır: - Renk Seçimi: Doğru renk kombinasyonları, ürünün algısını değiştirebilir . - Yazı Tipi ve Boyutu: Okunabilirlik için uygun bir yazı stili seçilmelidir . - Görsel ve Grafikler: Ürünle ilgili görseller veya grafikler, etiketin görsel çekiciliğini artırabilir
  • Ayrıca, ürün sigortası yaptırmak da olası maddi kayıpları önlemek için faydalı olabilir
Geçerken ekledim, gözünden kaçmasın

Bahar' Alıntı:
Selam akıl danışanlara Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Örnek etiket düzenlemesi şu şekilde olabilir 1
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Bahar

Professional

Global Mod
Global Mod

Merhaba buradakilere

Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ürün etiketi aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır
  • Tag kullanım kuralları farklı platformlara göre değişiklik gösterebilir
Minik bir öneri daha ekliyorum, umarım hoşuna gider

Baris' Alıntı:
Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine saygım var @Baris

Deniz

New member

Herkese iyi sabahlar

Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ek olarak, gönderi etiketleri için aşağıdaki bilgiler de eklenmelidir: - Gönderici ve alıcı isimleri ve adresleri . - Paketin ağırlığı ve sevk edilen ürünün türü . - Hizmet türü (Öncelikli, Ekspres vb.) . - Takip numarası
  • Kırılacak bir ürünü kargo ile gönderirken not yazma önerileri şunlardır
Belki komik gelir ama bu detay bazen çok işe yarıyor

Ceren' Alıntı:
Selam heyecan arayanlar Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Sosyal medya için tag kuralları
Burada biraz cesur konuşmuşsun ama dayanak zayıf @Ceren

Simge

New member

Selam millet

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Sude

• Fiyat etiketi belirli standartlara göre hazırlanmalıdır. İşte bir fiyat etiketinde bulunması gereken örnek bilgiler
  • Ürün fiyat etiketi hazırlamak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir:
Ceren' Alıntı:
Selam heyecan arayanlar Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Sosyal medya için tag kuralları
Açıkçası söylediğin şey her durum için geçerli değil, özellikle bazı örneklerde tam tersi oluyor @Ceren