Saban markası kime ait ?

Deniz

New member
Saban markası kime ait? İşin perde arkası ve piyasadaki gerçek karşılığı

Saban ismi neden bu kadar karıştırılıyor?

Piyasada “Saban” ismini duyunca çoğu kişinin aklına tek bir net cevap gelmiyor. Bunun nedeni aslında markanın tek bir ürün grubuyla sınırlı olmaması ve farklı sektörlerde farklı yapılarla karşımıza çıkması. Özellikle uluslararası tarafta “Saban” denince işin merkezinde duran isim, medya ve yatırım dünyasında bilinen bir figür olan Haim Saban oluyor.

Ama işin ticari tarafı sadece bir kişiden ibaret değil; çünkü “Saban” çatısı altında farklı şirketler, lisanslama yapıları ve içerik üretim modelleri var. Bu da konuyu dışarıdan bakan biri için doğal olarak karmaşık hale getiriyor.

Bir esnaf gözüyle bakınca mesele aslında şu: “Marka tek el mi, yoksa lisanslı bir yapı mı?” sorusunun cevabı önemli. Çünkü bu, ürünün kalitesinden çok, arkasındaki tedarik zincirini ve karar mekanizmasını belirliyor.

Saban markasının kökeni ve kurumsal yapısı

Saban adı, özellikle eğlence ve medya sektöründe Saban Entertainment geçmişine dayanır. 1980’ler ve 1990’larda çocuk programları ve çizgi diziler üzerinden büyüyen bir yapıdan söz ediyoruz. Power Rangers gibi küresel işlerin arkasında da bu yapı vardı.

Zamanla bu içerik üretim modeli büyüdü ve farklı yatırım kollarına ayrıldı. Bugün “Saban” denince tek bir fabrika, tek bir üretim hattı ya da tek bir ülke merkezli şirketten ziyade; lisans, yatırım ve içerik yönetimi yapan bir holding mantığına yaklaşan bir yapıdan söz etmek daha doğru olur.

Burada kritik nokta şu: Saban, klasik anlamda “üretip satan bir marka” değil, çoğu zaman “marka sahibi ve hak yöneticisi” konumunda.

Bu ayrımı küçük işletme mantığıyla düşünürsek, kendi dükkânında ürün üretmek yerine farklı yerlerde üretilen ürünlerin marka hakkını elinde tutan bir yapı gibi.

Piyasada neden yanlış anlaşılmalar oluyor?

Türkiye’de “Saban” adı çoğu zaman farklı markalarla karıştırılıyor. Bunun birkaç nedeni var:

Birincisi, isim benzerliği. “Sabancı” gibi çok bilinen yerli bir holdingle fonetik olarak yakın duruyor. Bu da özellikle kulaktan dolma bilgiyle hareket eden tüketicide yanlış bir çağrışım yaratıyor.

İkincisi, ürün bazlı görünürlük. Eğer bir marka market rafında ya da dijital platformda görünüyorsa, insanlar onu doğrudan üretici sanıyor. Halbuki Saban örneğinde çoğu ürün ya lisanslı ya da farklı şirketler tarafından dağıtılıyor.

Üçüncüsü ise global marka yapısı. Saban, farklı ülkelerde farklı ortaklarla çalışan bir sistem kurduğu için tek merkezden kontrol edilen klasik bir “yerli marka” gibi algılanmıyor.

Bir esnafın gözünden bakınca bu durum şuna benziyor: Aynı isimle farklı şehirlerde şubesi olan ama her şubesini farklı ortakların işlettiği bir yapı gibi. Dışarıdan tek bir firma gibi görünür ama içeride işleyiş çok daha parçalıdır.

İş dünyasında Saban modelinin karşılığı

Burada önemli olan şey şu: Saban gibi yapılar, modern iş dünyasında “marka sahipliği + lisanslama + içerik yönetimi” üçlüsüne dayanır.

Bu modelin günlük hayattaki karşılığı şudur:

* Üretim başka yerde olur

* Marka hakkı başka elde olur

* Dağıtım üçüncü bir yapı tarafından yapılabilir

Bu sistem küçük esnaf mantığıyla kıyaslandığında oldukça farklıdır. Bir esnaf genelde hem üretir hem satar hem de müşteriyle doğrudan temas kurar. Ama Saban gibi yapılarda müşteriyle temas çoğu zaman dolaylıdır.

Bu durumun avantajı da var: Büyük ölçekli büyüme ve global yayılım kolaylaşır. Dezavantajı da var: Tüketici gözünde “gerçek sahibi kim?” sorusu sık sık gündeme gelir.

Günlük hayata etkisi: tüketici neden bunu bilmek zorunda?

Aslında sıradan bir tüketici için marka sahipliği her zaman kritik olmayabilir. Ama işin içine kalite, garanti ve sürdürülebilirlik girince tablo değişir.

Mesela bir ürün aldığınızda:

* Kim üretiyor?

* Kim garanti veriyor?

* Marka hakkı kimde?

Bu üç soru, özellikle elektronik, medya içeriği veya lisanslı ürünlerde önem kazanır.

Saban örneğinde bu soruların cevabı çoğu zaman tek bir şirket yerine bir yapı ağıdır. Bu da tüketicinin doğrudan muhatap bulmasını zorlaştırabilir.

Küçük bir işletme mantığıyla düşünürsek, müşteri bir sorun yaşadığında doğrudan dükkân sahibine gider. Ama Saban gibi yapılarda bu iletişim bazen üretici, bazen lisans veren, bazen dağıtıcı üzerinden yürür.

Saban markasının iş dünyasındaki yeri

Bugün Saban adı, özellikle medya ve yatırım tarafında “marka yönetimi ve içerik lisanslama” denince akla gelen örneklerden biridir. Bu tarz şirketler artık sadece ürün satan yapılar değil, fikri mülkiyet yöneten yapılardır.

Bu da modern ekonominin yönünü gösterir: Üretim gücünden çok, marka gücü değer kazanır.

Bir esnaf için bu şuna benzer: Dükkândaki ürünün kendisi değil, o ürünün adı ve müşteride bıraktığı güven daha kıymetli hale gelir. Saban modeli tam olarak bunu küresel ölçekte yapar.

Sonuç yerine pratik bir bakış

“Saban markası kime ait?” sorusunun net cevabı tek bir cümleyle bitmiyor. Çünkü ortada klasik anlamda tek sahipli bir üretim şirketi değil, daha çok Haim Saban etrafında şekillenmiş bir marka ve yatırım ağı var.

Bu yapı, modern iş dünyasında giderek yaygınlaşan bir modelin örneği. Üretim, dağıtım ve marka hakkı birbirinden ayrılmış durumda. Bu da hem büyüme hızını artırıyor hem de tüketici tarafında zaman zaman kafa karışıklığı yaratıyor.

Günlük hayatta raflardan bir ürün alırken ya da bir markayı değerlendirirken, artık sadece isme değil, o ismin arkasındaki yapıya bakmak gerekiyor. Çünkü günümüz ticaretinde asıl farkı yaratan şey ürünün kendisi kadar, o ürünü yöneten sistemin nasıl kurulduğu.